Felháborodtak a nemzetközi gyermekvédő szervezetek: Az EB-hez fordulnak Orbánék legutóbbi vétója miatt

Elfogadhatatlannak tartják, ami történt.

Nemzetközi gyermekvédő szervezetek egyöntetűen elítélik a magyar és a lengyel kormány lépését, amelyekkel szerintük kárt okoznak a gyerekeknek, miközben azt állítják, hogy megvédik őket — írta meg pénteken a HVG.

Magyarország és Lengyelország egy uniós gyermekjogi stratégiát vétózott meg nemrég az állítólagos „LMBTQ-propagandára hivatkozva”.

A lap felhívja a figyelmet, hogy

a stratégia egyáltalán nem tartalmaz ilyesmit,

ezért a tagállamok körében megdöbbenést váltott ki. Az EUrológushoz az Eurochild, a gyermekekkel foglalkozó szervezetek és személyek európai hálózata juttatta el az üggyel kapcsolatos közleményét.

Ebben felhívják a figyelmet, hogy az ENSZ gyermekjogi egyezményét mind a 27 tagállam aláírta. A nyilatkozat azt is tartalmazza, hogy a gyermekek jogai oszthatatlanok,

“minden jog minden gyermeké”.

Egyúttal remélik, hogy az EU következő, francia elnöksége alatt sikerül az ügyben előrelépni, és a stratégiát valamennyi tagállam támogatja majd.

A nyilatkozatban továbbá azt írják:

„Nem fogadhatjuk el, hogy a gyermekek az EU-ban és a világ minden táján a politikai belharcok túszai legyenek”.

Egyúttal hozzáteszik, hogy teljesen

elfogadhatatlannak tartják,

hogy az unió két tagállama egy

„nyíltan homofób retorika alapján megvétózta a Tanács következtetéseinek elfogadását egy ilyen példátlan és döntő fontosságú stratégiáról”.

Egyúttal felszólították az Európai Bizottságot: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az uniós jogot az egész EU-ban tiszteletben tartsák.

Valódi Hírek