Hivatalos: Visszavonták Orbánék a vendéglátósokat felháborító, irreális rendeletet

Gyorsan meghátráltak.

Beszámoltunk arról, hogy a kormány szeptember elsejével hozott egy irreális, a magyar vendéglátósok 90 százalékának betarthatatlan rendeletet, ami szerint a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését

kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti.

A szeptember elsejétől érvényes jogszabállyal kapcsolatban korábban a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, illetve egy vendéglátós szakmai szervezet is felszólalt, mondván, nem akarták elhinni, hogy ilyen jogszabály egyáltalán létezhet.

A szakma felháborodását követően az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn kezdeményezte a képesítési követelmények rendeletének gyors módosítását. Holott szerintük azt több egyeztetés után, gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára hozták.

A rendeletmódosítása végül a Magyar Közlönyben jelent meg kedd éjszaka – szúrta ki a hvg.hu.

Eszerint cukrászati készítményeket, süteményeket, fagylaltot, valamint meleg és hideg ételeket, italokat

„nem önálló tevékenységként” szakképesítés nélkül is lehet készíteni.

Egyáltalán nem vonatkozik a képesítési előírás a következőkre:

„a forgalmazás helyén előállított grillezett húsok, frissen sültek, sült és főtt kolbász, hurka, virsli, füstölt vagy sült hal, lángos-, palacsintafélék, meleg és hideg szendvicsfélék, valamint az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok” készítésére és kiszolgálására.

Emellett minden, más területekre vonatkozó és újonnan elrendelt szakképesítési előírásnak is csak 2023 végéig kell megfelelni.

A rendelet szerda reggeltől érvényes.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek