Előválasztás: Rekordközeli számban szavaztak a második forduló első napján

Megjöttek az első nap részvételi adatai.

Annak ellenére, hogy kevesebb helyen lehet a második fordulóban szavazni, az első napon is rekordközeli számban keresték fel az előválasztási szavazópontokat az ellenzéki választópolgárok – írja az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) hétfő reggeli közleményében.

Közlésük szerint vasárnap 63.223-an jelentek meg a sátrakban és 15.389 fő adta le a voksát az interneten keresztül.

Így összesen 78.612 ember voksolt vasárnap arra, hogy ki legyen a 2022 után kezdődő új korszak miniszterelnöke.

Az előválasztás második fordulója az eredetileg tervezettnél hat nappal később kezdődött el és hét napon át tart. Az ellenzéki választók október 16-án, szombatig szavazhatnak Magyarország következő miniszterelnökére, az ország több száz szavazópontján, illetve online.

Mivel a második fordulóban csak miniszterelnök-jelöltet választanak az ellenzéki polgárok, ezért az OEVB eltörölte a választókerületi illetékességet, vagyis az ország bármely szavazópontján lehet érvényesen szavazni

A hideg idő és a rövidebb szavazási időszak miatt kevesebb szavazópont fog üzemelni a második fordulóban, azonban az online választási rendszer megnövelt kapacitásokkal várja mindazokat, akik személyesen nem tudnak a választójogukkal élni – közölte az OEVB.

Valódi Hírek