Kiakasztó: Orbánék üdvözlik a lengyel döntést, amit minden uniós tagállam kritizált

Mindenki szembe jön az autópályán.

Orbán Viktor szombat reggel aláírta azt a kormányhatározatot, amely üdvözli a lengyel alkotmánybíróságnak a nemzeti jog és az európai uniós jog viszonyáról hozott határozatát. A miniszterelnök egyben felkéri az EU intézményeit, hogy tartsák tiszteletben a tagállami szuverenitást

– tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton az MTI-t.

A kormányhatározat szerint a lengyel alkotmánybíróság döntését az európai uniós intézmények rossz gyakorlata váltotta ki, amely nincs tekintettel a hatáskör-átruházás elvére, és az alapszerződések módosítása nélküli lopakodó hatáskörbővítéssel igyekszik olyan jogköröket elvonni a tagállamoktól, amelyeket azok az Európai Unióra soha nem ruháztak át.

Az uniós jog elsőbbsége kizárólag azokon a területeken állhat fenn, ahol az Európai Unió hatáskörrel rendelkezik, ennek kereteit az EU alapszerződései rögzítik – áll a dokumentumban.

A magyar kormány határozata leszögezi, az uniós intézmények kötelesek tiszteletben tartani a tagállamok nemzeti identitását, amely elválaszthatatlan része alapvető politikai és alkotmányos berendezkedésüknek. Az uniós intézmények mellett a tagállami jogalkalmazó szervek, így különösen az alkotmánybíróságok és bíróságok, jogosultak arra, hogy az európai uniós hatáskörök terjedelmét és határait vizsgálják – írják.

Az Orbán Viktor által jegyzett határozatban

a kormány felkéri az EU intézményeit, hogy működésük során tartsák tiszteletben a tagállami szuverenitást

– ismertette a sajtófőnök.

A kormányhatározatot azt követően adták ki Orbánék, hogy a kormányközeli tagokból álló lengyel alkotmánybíróság csütörtöki döntése újabb vitát eredményezett Lengyelország és az Európai Unió Bírósága között.

Júliusban ugyanis az EU Bírósága az Európai Bizottság által kezdeményezett kötelezettségszegési eljárását követően hozott ítéletében kimondta: a varsói Legfelső Bíróság bíráinak tevékenysége felett ítélkező fegyelmi kamara tevékenységét fel kell függeszteni, mert tagjait politikai alapon nevezték ki.

A lengyel kormány viszont nem hajtotta végre az uniós ítéletet. A lengyel Alkotmánybíróság pedig vizsgálni kezdte Mateusz Morawiecki miniszterelnök azon kérelmét, hogy általában is minősítsék alkotmányellenesnek az EU Bíróság „beleszólását” a lengyel ügyekbe – írja a HVG.

A csütörtöki lengyel ítélet ezt követően mondta ki azt, hogy

az EU alapszerződése részben ellentétes a lengyel alkotmánnyal.

Az ítélet komoly visszahangot eredményezett az EU-tagországok vezetőinek körében, tekintve, hogy az Alapszerződés minden tagállam számára kötelező és törvénybe iktatása a csatlakozás feltétele volt. Sokan emiatt azt is feltételezni vélik, hogy Lengyelország arra készül: kilép az Európai Unióból.

A magyar kormány ehhez képest a szombati kormányhatározatában üdvözli a lengyel AB döntését. A hvg cikke szerint ugyanakkor ellent is mond neki, hiszen az Európai Bíróság olyan ügyben nem jogosult dönteni, amely nem tartozik az unió hatáskörébe.

(mti/hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek