Kiderült: Hétből legalább egy daganatos beteg műtétje elmaradt a legszigorúbb lezárások alatt

Az EMMI szerint viszont minden beteget elláttak.

Hét daganatos betegből egy ember műtétje elmaradt a koronavírus-járvány alatti legszigorúbb lezárások miatt – derült ki abból a tanulmányból, amelyet a Lancet orvosi folyóiratban publikálták, és amelyről az RTL Híradó számolt be szerda este.

A Birminghami egyetem friss nemzetközi kutatásában 61 ország adatait vizsgálták, így Magyarországról közel 20 ezer rákos beteg adatait dolgozták fel.

A Magyar Rákellenes Liga vezetője, Rozványi Balázs az RTL Híradónak arról beszélt, ők is tapasztaltak hasonló problémákat. Számos visszajelzést kaptak ugyanis arról, hogy későbbi időpontban végezték el a rákos betegek műtétjeit. Olyan esetről viszont nem tudnak, hogy ezek a beavatkozások véglegesen elmaradtak volna.

Az elnök szerint a diagnosztizálásnál és a kezelésnél is csúszások voltak. Elmondása szerint sok esetben már a háziorvoshoz is nagyon nehéz volt eljutnia a betegeknek.

Egy neves onkológus kamerán kívül az RTL-nek azt mondta, tapasztalatai szerint Magyarországon rosszabb a helyzet a Birminghami egyetem tanulmányában leírtaknál.

Állítása szerint ugyanis

naponta jelennek meg a korábbiaknál rosszabb, előrehaladott állapotú daganatos betegek a rendelésén, köztük sok fiatal is, akik a járvány miatt nem juthattak megfelelő ellátáshoz.

Az egészségügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szerint a járvány alatt is biztosított volt az életmentő műtétek elvégzése, köztük a daganatos betegeké is.

Az RTL Híradó teljes riportját itt tudod megnézni:

 

Valódi Hírek