Bartus László: Dobrev Klára az orbáni alaptörvény eltörlésének programjával nyert

„Karácsony Gergelyről az emberek nem hiszik el, hogy neki merne menni az Orbán-rendszernek és képes lenne felszámolni azt. Nem tartják ehhez elég erős egyéniségnek, ezért nem tartják alkalmasnak, hogy Orbánt és egész rendszerét eltüntesse. Márpedig enélkül nincs értelme semminek” – véli az újságíró.

Az ellenzéki előválasztás egyértelmű választ adott Orbánnak és a Fidesznek, hogy a Gyurcsány-ellenes uszításra épülő kampány nemcsak anakronisztikus és nevetséges, de teljesen hatástalan is, mert a Magyarországot megmozgató demokratikus választáson magasan a legtöbb szavazatot Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége kapta.

Az orbáni propaganda megpróbált mindenkit azzal tenni ellenszenvessé, hogy Gyurcsány bábjának állította be, még olyanokat is, akik miatt az volt a közös nevező, hogy Gyurcsány nem is indulhat.

Az egyetlen ember, akiről a jelöltek közül elmondható, hogy Gyurcsány Ferenchez közel áll, az Dobrev Klára, a felesége. Mégis rá szavaztak a legtöbben. Ez azt is jelenti, hogy a gyurcsányozásra épülő stratégia vereségre van ítélve, a Gyurcsány-film már akkor ostobaság volt, amikor kitalálták, és Dobrev Klára miniszterelnök-jelölti megválasztásával egyszerűen röhejessé válik, a bukása is.

Az emberek nem hiszik el, hogy Gyurcsány Ferenc jelenti a legnagyobb veszélyt erre az országra, ahogy azt az ostobaságot sem, hogy mindenki mögött ő (és persze Soros) áll.

Lehet elemezni az eredményt, ki lehet találni sok mindent, hogy mitől alakult így a sorrend, de ami legnyilvánvalóbb választóvonal volt Dobrev Klára és az összes többi miniszerelnök-jelölt között, az nem más, mint az alaptörvény eltörlésének programja, az Orbán-rendszer felszámolásának szándéka, s egy lehetséges ellenzéki kormány működésének a biztosítása.

Ezt sem Karácsony Gergely, sem Fekete-Győr András nem képviselte, Jakab Péter elsiklott felette, Márki-Zay Péter nem hangoztatta elég markánsan. De Dobrev Klára kampányának ez állt a középpontjában és ezzel nyert.

Karácsony Gergely nem tudta győzelemre váltani sem az ismertségét, sem a népszerűségét, mert az emberek nem hiszik el, hogy neki merne menni az Orbán-rendszernek és hajlandó/képes lenne felszámolni azt. Nem tartják ehhez elég erős egyéniségnek, ezért nem tartják alkalmasnak arra, hogy Orbánt és egész rendszerét eltüntesse. Márpedig enélkül nincs értelme semminek, enélkül még szavazni sem érdemes. Dobrev Klára mutatott elég tudatosságot, elszántságot és elképzelést arra, hogy Magyarországon helyreállítsa a jogállamot.

Ebben pedig nem hátránya, hanem előnye az, hogy Gyurcsány Ferenc felesége, mert azt mindenki tudja, hogy Gyurcsány elkötelezett ellensége Orbánnak, mert felszámolta a jogállamot, a liberális demokráciát.

Ettől a családtól joggal remélheti bárki, hogy ellene megy Orbánnak, mert tudják, hogy egy bűnözővel állnak szemben, nem félnek tőle, és megfelelő felhatalmazás esetén le is győzik a rendszerét, felszámolják a diktatúrát, s eltörlik a diktatúra törvénytelen alaptörvényét. Ez utóbbi az alfája és az ómegája mindennek. Ezt értették meg a választók.

Ebből a szempontból pedig a Gyurcsány-házaspár határozottabb, és vezetői képességekkel jobban megáldott tagja áll szemben ezúttal Orbánnal. Ami a Hamlet-szerű Gyurcsány-kormányzást bajba vitte, az a fajta szétszórtság és határozatlanság Dobrev Klárából hiányzik.

A Gyurcsány házaspár helycseréje jól igazodik a karakterükhöz: Gyurcsány Ferenc inkább teoretikus alkat, Dobrev Klára a határozott vezető, akinek nemcsak államigazgatási tapasztalatai vannak, hanem a jól profitáló cégek irányítása is elsősorban neki köszönhető.

Ezért Dobrev Klára személyében a legkeményebb és a legfelkészültebb ellenfelet kapja Orbán, akivel szemben felkötheti a nadrágját. Ha Dobrev Klára a demokratikus választás megnyerése után az országot megszállva tartó bűnszervezettel való egyenlőtlen feltételek mellett megrendezendő voksolásig a rendszer eltörlésének, az alaptörvény megsemmisítésének, a jogállam és a demokrácia, az emberi jogok helyreállításának programjával sikeresen mozgósítja az embereket, mert azok elhiszik, hogy történhet változás, akkor Orbánnak nagyot kell csalnia, hogy győztesnek hirdesse magát.

Az nem lenne sem demokratikus, sem tisztességes, ha a többi jelölt a második fordulóban összefogna bárki (ez esetben Dobrev Klára) ellen. Mindenki méresse meg magát, és győzzön az, akire a legtöbben szavaznak, nem az, akit a jelöltek egymás közül kiválasztanak. Ebben az esetben nem várható, hogy az eredmény megfordul, mert az alapvető kérdésben a választók jól ítélték meg a valós helyzetet. Az első fordulós győzelem pedig a bizonytalanokat is a győztes mellé állíthatja.

Mi azt szeretnénk, ha Dobrev Klára még többet beszélne az ősbűnről, a NER létrehozásáról, a “fülkeforradalomról”, mint az alkotmányos rend megdöntésének hamis hivatkozási alapjáról, aztán a NENYI-ről, amelyben Orbán azt hazudta, hogy őt egy új társadalmi-gazdasági rendszer (az antiliberális diktatúra) létrehozásával bízták meg, ami nem igaz.

A senki által el nem fogadott, illegitim és törvénytelen alaptörvényről, valamint arról, hogy annak eltörlése nem a többség akarata miatt szükséges, hanem törvénytelen és alkotmányellenes jellege miatt elkerülhetetlen.

Ha Magyarországon bemegy a köztudatba, hogy ez egy államcsíny által létrehozott törvénytelen rendszer, Orbán egy “trónbitorló”, miután külföldi támogatást is igénybe vesz a magyar nép ellen elkövetett államcsíny fenntartása érdekében, még hazaáruló is, akkor már megérte.

Ha az emberek tudják, amit Orbán leginkább leplezni akar, akkor neki vége. Csupán alkalom és idő kérdése az, hogy mikor és hogyan kergetik el. Erre kell helyezni a hangsúlyt, a többit majd elrendezi az élet. Ez a rendszer addig él, amíg a demokrácia hamis látszatát fenn tudja tartani.

Ezért a legfontosabb feladata a leleplezése, valódi természetének és lényegének megmutatása, a hamis díszletektől való megfosztása. Itt láthatók az előválasztási eredmények.

Bartus László

(Amerikai Népszava)

Valódi Hírek