„Ez a játék nem folytatható örökké” — Megszólalt az ukrán külügyminiszter a gázellátás miatti ukrán-magyar viszályról

Az ukrán tárcavezető szerint a két ország közötti kapcsolat előbb-utóbb konfliktusba torkollik.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy az orosz Gazprommal kötött megállapodást aláírva, kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből – írja a magyarnarancs.hu.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ugyanis hétfőn jelentette be, hogy álírták a Gazprommal a hosszú távú, 15 évre szóló gázvásárlási szerződést. A külügyminiszer a szerződés aláírását követően arról beszélt, nem politikai kérdésnek, hanem szuverenitási és gazdasági kérdésnek tekintik a megállapodást.

A szerződés évi 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik. Ezt a mennyiséget a Gazprom két útvonalon szállítja Magyarországra:

  • 3,5 milliárd köbmétert déli irányból, az október 1-jétől üzembe álló szerb-magyar interkonnektoron keresztül,
  • illetve 1 milliárd köbmétert Ausztria felől.

Azaz: a szerződés értelmében a következő 15 évben Ukrajnát elkerülő útvonalon érkezik a gáz Magyarországra.

Kuleba hétfő este az ICTV ukrán televízióban beszélt az ügyről, nyilatkozatát pedig ma reggel kezdték idézni az ukrán hírügynökségek.

„Van itt nekünk egy ország, Magyarország, amely az Európai Unió és a NATO tagja, emellett pedig különleges kapcsolatai vannak Oroszországgal, és csapást mért az ukrán-magyar kapcsolatokra, kizárva az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási sémából.

Ez csapás, és mi megfelelőképpen fogunk rá válaszolni, mert itt nem lehet semmilyen sajnálkozás és semmilyen együttérzés”

– mondta az ukrán külügyminiszter.

Kuleba hozzátette, az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság szeptember 29-30-ra tervezett ülését, amelyet a két külügyminiszter társelnökelnökletével tartottak volna, még az orosz-ukrán gázmegállapodás aláírása előtt „mondták le”.

Az ukrán külügyminiszter elmondta, tudták, hogy az orosz küldöttség azért érkezik Budapestre, hogy aláírja a megállapodást Szijjártó Péterékkel, holott a magyar fél Kuleba szerint tisztában volt Kijev álláspontjával, mégis aláírták a szerződést.

„Ez nemcsak politikai lépés lesz, ami a kétoldalú együttműködés legfőbb szervét jelentő bizottság ülésének lemondása. Más lépéseket is teszünk Ukrajna nemzeti érdekeinek védelméért ebben a helyzetben”

– jelentette ki Kuleba.

Kijev pedig már hétfő este bejelentette, hogy az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben.

A külügyminiszter ugyanakkor arról is beszélt, nem gondolja, hogy Magyarország az orosz politika prizmáján keresztül látja Ukrajnát.

„Ők más játékot folytatnak, és ez a játék abban nyilvánul meg, hogy párhuzamosan érjenek el haladást a kapcsolatokban Ukrajnával és a kapcsolatokban Oroszországgal.

De ez a játék nem folytatható örökké, előbb-utóbb konfliktusba torkollik”

– hangsúlyozta az ukrán tárcavezető.

Az ukrán kormány döntésére, amely szerint megvétózták a magyar és az orosz fél között kötött, Magyarország gázellátásához kapcsolódó szerződést Szijjártó Péter kedd reggel a Facebook-oldalán reagált.

A magyar külügyminiszter azt írta, felháborítja az ukrán kormánynak azon döntése, hogy az Európai Bizottságnál támadják meg a szerződést, szerinte ugyanis „az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel, miről állapodunk meg“.

Szijjártó Péter ezért kedden bekérette az ukrán nagykövetet a Külügyminisztériumba.

Szijjártó Péternél elszakadt a cérna: Nagyon felbőszítette az ukrán kormány lépése

(magyarnarancs.hu nyomán)

Valódi Hírek