Szijjártó Péternél elszakadt a cérna: Nagyon felbőszítette az ukrán kormány lépése

Felháborodottan reagált a hírre.

Facebook-bejegyzésben reagált Szijjártó Péter az ukrán kormány döntésére, amely szerint megvétózták a magyar és az orosz fél között kötött, Magyarország gázellátásához kapcsolódó szerződést. A külgazdasági és külügyminiszter azt írta, mélységesen felháborodott a hírre.

A politikus bejegyzésében arról írt, hogy hétfőn aláírták a Magyarország gázellátását a következő tizenöt évre garantáló szerződést a Gazprommal. „{O}lyan árformulában állapodtunk meg, mely biztosítja a rezsicsökkentés eredményeinek hosszútávú fenntartását” — jelentette ki.

Hozzátette, felháborítja az ukrán kormánynak azon döntése, hogy az Európai Bizottságnál támadják meg a szerződést. A miniszter úgy riposztozott, hogy „az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel, miről állapodunk meg„.

Szuverenitásunk és nemzetbiztonsági érdekeink súlyos megsértésének tartjuk, hogy meg akarják akadályozni hazánk biztonságos gázellátását, a magyar emberek otthonainak fűtését és az ipar működtetését” — írta. Szijjártó Péter szerint az ukrán fél lépése barátságtalan.

Szerinte Magyarországtól Ukrajna sok támogatást kapott az utóbbi időszakban, példaként többek között a lélegeztetőgépek átadását, egészségügyi felszerelések küldését, katonák ápolását említette. „A szuverenitásunk megsértésére tett kísérletet kikérjük magunknak, az ukrán nagykövetet mára a külügyminisztériumba bekérettük” — zárta rövidre dühösen az ügyet a külügyi tárca vezetője.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek