Jobbos körökből szivárgott ki: Nagy a pánik, Orbánék őszintén tartanak a 2022-es választásoktól

Egy 4 hónapot a Fidesz közelében töltő amerikai publicista kottyintotta el az igazságot.

Az Orbán-kormány tagjaival folytatott beszélgetések alapján az volt a benyomása, hogy a Fidesz vezetői őszintén tartanak a közelgő választásoktól. Így ez is azt bizonyítja, hogy a nyugati országok kritikusai tévesen tartják Orbán Viktort autokratának, hiszen az autokraták nem félnek a választásoktól

– erről nyilatkozott Rod Dreher ultrakonzervatív publicista az amerikai The New Yorker hetilapnak.

Az egyébként Louisiana-ban élő Dreher 2020-ban többek közt Orbán társaságában vett részt egy római konferencián, ahol Giorgia Melonival és Marion Maréchal-Le Pennel a nemzeti konzervativizmusról tárgyaltak.

Az amerikai publicista ezt követően idén áprilisban a Danube Institute vendégeként négy hónapra érkezett Budapestre, és ez idő alatt került közelebb a magyar miniszterelnökhöz és belső köréhez.

A publicista Szent Benedek válaszútján című könyvét egyébként augusztus végén maga Orbán Viktor is reklámozta a nyári olvasmányokat ajánló Facebook-bejegyzésében.

A Ferenc pápáról kritikusan beszélő, XVI. Benedeket viszont elkötelezetten támogató Dreher könyvéről a The New York Times korábban úgy írt, hogy az az évtized legfontosabb vallási munkája, amelynek hatására azonban előítéletes és arrogáns szeparatista közösségek jöhetnek létre.

A New Yorker cikke szerint Dreher találkozók és budapesti vacsoraestek során kezdett véleményt formálni Magyarország politikai helyzetéről. Elmondása szerint tíz napja tartózkodott Magyarországon, amikor rájött, hogy az országról szóló amerikai narratíva 80-90 százaléka nem igaz.

Mint mondta, korábban úgy hallotta, hogy Magyarország egy autoriter állam, ennek ellenére

Budapesten azt tapasztalta, hogy mindenki szabadon elmondhatja a véleményét, sőt egy olyan konferencián is részt vett, ahol felszólalt egy ellenzéki politikus.

A publicistának emellett tetszett „Orbán nyílt nacionalizmusa”,

ahogy az is, a magyar miniszterelnök a szabadpiaci elvek elé helyezett olyan konzervatív társadalmi értékeket, mint, hogy a nők inkább maradjanak otthon és vállaljanak még több gyereket.

Drehernek elmondása szerint olyannyira megtetszett az, amit Magyarországon látott, hogy eldöntötte: találkozót hoz össze azzal az emberrel, akit Amerika legbefolyásosabb konzervatív figurájának tart, Tucker Carlsonnal, a FOX News riporterével.

Ennek köszönhetően Carlson júliusban érkezett Budapestre, majd tíznapos tartózkodása alatt többek között interjút készített Orbán Viktorral is, előadást tartott a Matthias Corvinus Collegium esztergomi közélet-kulturális fesztiválján, illetve több alkalommal is beszélt arról, hogy a magyar embereknek hálásnak kell lenniük a fideszes kormánynak és Orbán Viktornak.

Arra a kérdésre, hogyan jellemezné Orbánt, Rod Dreher elmondta, „intenzívnek és szellemi ökölvívónak” tartja a magyar miniszterelnököt.

„Nagyon jó az angolja, mély beszélgetéseket folytattunk a politikai és kulturális ügyekről. Az a felvetés viszont, hogy ő valamiféle Magyar Trump, vagy éppen Putyin-másolat, teljesen téves”

– vélekedett az egykor Donald Trumpot is támogató Dreher.

Elmondása szerint magyarországi tartózkodása alatt főként a „magyar elit” köreiben mozgott, közel az a több mint egy évtizede hatalmon lévő Orbánhoz belső köreihez. Egy alkalommal pedig Orbán Viktor fiával,

Gáspárral együtt részt vett a „katolikus, konzervatív rocksztár és Orbán-támogató” Ákos koncertjén is.

Emellett Dreher néhány nappal a melegellenes törvény kihirdetése előtt találkozott Novák Katalin családügyi miniszterrel is, aki arról beszélt neki, hogy az általuk gyermekvédelminek nevezett törvény miatt „erőteljes visszaütésre” számítanak.

A törvényre adott reakciók viszont Dreher szerint a vártnál is erőteljesebbek voltak, és az, ahogy a nyugati országok reagáltak, illetve kezelték azt, hogy a magyar kormány gyakorlatilag összemosta a pedofilokat a melegekkel, elmondása szerint még inkább a radikális nézetek felé tolta őt is.

(New Yorker/168Óra.hu nyomán)

Valódi Hírek