Dobrev Klára: Uraim, nem fogunk tudni kormányozni, ha gyávák leszünk lerombolni Orbán rendszerét!

A NER elszámoltatásáról és a kétharmados törvények lebontásáról alakult ki az egyik legélesebb vita a jelöltek között.

Pénteken este fél 7-től tartották meg az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek második élő vitáját az RTL Klubon.

Az első téma a járványkezelés volt.

Ezzel kapcsolatban Dobrev Klára elmondta: ez volt az utolsó csepp a pohárban, amikor eldöntötte, hogy felteszi az életét az Orbán-rezsim leváltására. Nálunk haltak meg a legtöbben lakosságarányosan covidban, eközben a Fidesz-oligarchái gazdagodtak az eszközbeszerzéseken, túlárazott lélegeztetőgépeken. Ha ezt a pénzt tesztelésre, kontaktkutatásra fordították volna, akkor sok honfitársunk még élhetne.

Karácsony Gergely elmondta: Budapest készel áll a kötelező maszkviselés bevezetésére a BKV járatain, de ehhez a kormánynak is el kellene rendelnie a kötezelő maszkviselést a zárt terekben, mert anélkül semmit nem ér.

Márki-Zay Péter csatlakozott Dobrevhez abban, hogy ha nem a lélegeztetőgépekből, hanem a tesztekből akart volna Szijjártó baráti köre meggazdagodni, akkor nem lettünk volna éllovasok a halálozásban.

Jakab Péter emlékeztetett rá, hogy Orbánék 5500 egészségügyi dolgozót zavartak el a szakmából a járvány közepén a szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel. Jakab az oltás felvételére buzdít, de kötelezővé nem tenné.

Fekete-Győr András nem értene egyet a lezárásokkal, mert az nem járja, hogy akik vállalták az oltás felvételét, azokat bezárjuk a négy fal közé. Azokat kellene szankcionálni, akik nem vették fel az oltást. És minél több embert rábeszélni az oltásra, akár pénzzel, mivel a rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokat igényel.

A következő körben a koalíciós kormányzás nehézségeiről kérdezték a jelölteket.

Karácsony azzal érvelt maga mellett, hogy Budapesten sem omlott össze a koalíció, fekete-Győr arról beszélt, hogy a 21. században a sokszínűség menő.

Dobrev Klára elmondta: elszoktunk a vitáktól, amelyekkel önmagában nincs baj, csak az a lényeg, hogy amikor vitázunk, az ne vezessen szakításhoz. Dobrev nagyon sok kormányt láttam már külföldön, belföldön, van tapasztalata ebben.

„Egy OECD-felmérés szerint a nők jobban egyben tudják tartani a koalíciót. Próbáljuk ki itthon is!” – tette hozzá.

Márki-Zay úgy fogalmazott: olyan emberek kellenek, akik vezettek már mást is, mint autót.

Jakab Péter szerint egységes, de sokszínű lesz a koalíciós kormányzás, mert vannak közös nemzeti minimumok. Hangsúlyozta: az ellenzéki oldalon már most is konszenzussal születnek a döntések, ezért ezek stabil döntések. Ahol 6 párt van, ott mindig van kontroll.

Fekete-Győr András a vita ezen pontján megtámadta Dobrevet, azt mondta:

„Klára, szerintem te kevésbé tudod legyőzni Orbán Viktort.”

Ez nem bizonyult jó döntésnek Dobrev Klára ugyanis elég kemény riposzttal felelt:

„András, szerencsére abban állapodtunk meg, hogy nem te döntöd el, hogy ki legyen a közös miniszterelnök-jelölt, hanem a választók. Sok százezer szavazó vesz részt az előválasztáson, és ez fantasztikus dolog.

Az elmúlt hónapokban mindent elmondtunk a saját elképzeléseinkről, tudnak döntést hozni az emberek. Elmondtam, hogy nagyon fontos a kétharmados törvények lebontása, különben a NER megfojt minket. Valaki ebben fél, valaki ebben bátrabb.

Az elmúlt hónapokban én jártam a legtöbbet országot, elmondhatom, hogy az embereket nem a múlt vitái, hanem egy dolog érdekli: az, hogy mi fog velük történni 1-2-3 év múlva.”

Dobrev hozzátette: az a jó híre van, hogy senki nem tudja visszahozni a 2010 előtti kormányzást, ugyanis 2021-et írunk, és 2021 kihívásai és problémái teljesen mások, mint 2004-ben voltak. Akkor nem volt okostelefon, nem volt elektromos autó, megváltozott a világ, senki nem akar a múltba visszamenni.

A következő kérdés a melegek jogaira vonatkozott.

Fekete-Győr szerint el kell törölni a Fidesz és a Jobbik által elfogadott homofób törvényt, lehetővé kell tenni a melegek házasságát, és örökbefogadását.

Jakab ezzel nem ért egyet, szerinte elég a bejegyzett élettársai kapcsolat, örökbefogadni pedig csak egy anya és egy apa tudjon. Ugyanakkor megígérte, hogy semmilyen kisebbséget nem fog gyűlölet céltáblájává tenni.

Márki-Zay szerint olyan ország kell, ahol a fideszes politikusok is felvállalhatják a melegségüket.

Dobrev Klára elmondta: ő nem csak beszél, hanem tesz is a melegek jogaiért, épp a múlt héten fogadták el az Európai Parlamentben, hogy azonos jogok illetik az LMBTQ-embereket. Egy gyereknek egyetlen érdeke van, hogy szerető családban nőjön fel – mondta.

Karácsony azzal érvelt maga mellett, hogy a pride idejére kitűzték a szivárványos zászlót a Fővárosi Önkormányzat épületére.

A vita ezen pontján előkerültek különböző jelöltek korábbi vállalhatatlan megszólalásai, ügyei, például Nemes Balázsé, aki a Momentum pécsi jelöltje, vagy Farkas Péter Barnabásé, aki Ózd jobbikos alpolgármestere.

A nyugdíjasok helyzetének javításával mindenki egyetértett.

Dobrev Klára itt elmondta: GDP-arányosan Magyarország költ a legkevesebbet a nyugdíjasokra. Félmillió nyugdíjas él 100 ezer forintnál kevesebből. Vissza kell vezetni a svájci indexálást és egyszeri, nagy összegű kompenzációt kell adni a nyugdíjasoknak.

Jakab Péter szerint Orbánék elvették a nagy pénzt elvették, és most visszaadják az aprót, ezért a nagyot, a magánnyugdíjkasszát is vissza kell követelni tőlük.

Dobrev Klára elmondta: szakértőivel végignézte a költségvetést, amelyben Orbánék 2000 milliárd forintot szórnak el ész és értelem nélkül.

„Ezért kormányon arra készülök, hogy a történelem egyik legnagyobb átcsoportosítását hajtsam végre. A Fudan, a Budapest-Belgrád-vasút, a stadionok, és a látványberuházások helyett az emberekbe, a tanárok, az ápolók bérébe, a családokhoz, a nyugdíjasoknak. Ez nem populizmus, ez a tisztességes kormányzás.”

– fogalmazott.

Jakab Péter segély helyett munkát adna, de úgy, hogy az ne csak munka, hanem megélhetés is legyen. Nettó 200 ezer forintos minimálbérre van szükség.

Karácsony szerint a magyar béreket a szlovák bérekhez kell felzárkóztatni, a távolabbi jövőben pedig alapjövedelem kell.

Dobrev Klára azt hangsúlyozta, hogy a CSOK-ot a családok 90%-a nem tudta felvenni. Nem az a baj, hogy van CSOK, hanem hogy sokan nem férnek hozzá. „Bárhová megyek, az a baj, hogy az emberek nem hitelképesek, és nekik semmilyen támogatást nem ad az állam.”. Ezért ő panel- és társasházfelújításra dolgozott ki programot, önrész nélküli, uniós pénzből.

A romák helyzetéről

Jakab Péter kifejtette: a kormány szándékosan hagyja nyomorban a cigánytelepeken élőket, mert az éhes embert meg tudja venni egy zsák krumpliért. Ő olyan országot akar, ahol nem éri meg bűnözni, ahol megéri tanulni.

Dobrev arra a számra emlékeztetett, hogy 100 mélyszegény gyerekből mindössze 14 tud csak kitörtni. Ez azt jelenti, hogy 86 gyermeket elveszítünk. A DK-s jelölt szerint a hátrányos helyzetű településeken tanító pedagógusoknak sokkal magasabb fizetést kell adni.


.

Paks2-t Karácsony, Dobrev és Fekete-Győr szerint le kell állítani, Márki-Zay és Jakab megengedőbb.

Határkerítés és menekültek ügyében sem volt nagy összeveszés: illegális migrációt senki nem támogat, de a valóban háború elől menekülőknek ideiglenesen emberséges ellátást kell nyújtanunk. A határkerítés marad.

Dobrev Klára fontosnak tartotta témán kívül megjegyezni, hogy ahhoz hogy béke legyen, ahhoz igazság kell. Igazság pedig akkor lesz, ha a következő kormánynak nem remeg meg a lába, ha a kétharmados törvényeket feles többséggel kell lebontania.

Márki-Zay csatlakozott Dobrevhez abban, hogy az Alaptörvény érvénytelenségét ki kell mondani.

Jakab Péter is egyetértett ezzel, mint mondta, azzal szemben, hogy „Gergő a szelíd forradalomban hisz.”

A záróbeszédek következtek.

Fekete-Győr azzal érvelt, hogy új arcok kellenek, mögötte pedig áll az új politikai generáció.

Jakab Péter szerint ő vagyok a garanciája a valódi rendszerváltásnak, mert amit 30 éve ígértek: szabadságot és jólétet, azt nekik kell megteremteniük.

Márki-Zay arra szólított fel, hogy hiteles jelöltekre adjuk a szavazatunkat, míg Karácsony szerint ő tudja megszólítani a bizonytalanokat, ezért ő a jó választás.

Dobrev Klára arról beszélt: látszik hogy menekülnek az elszámoltatás elől, utalva ezzel a mai hírre, hogy Orbán Ráhel és Tiborcz István Spanyolországba menekültek fél évvel a választások előtt. Dobrev szerint nem fogunk tudni kormányozni, ha gyengék leszünk, hogy elbontsuk Orbán rendszerét.

Ezért ide most

bátorság, erő, és szakszerűség kell,

és ő érzi magában ezeket a képességeket.

 

Valódi Hírek