Gy. Németh Erzsébet: Tapasztalt, kompetens képviselője leszek Újbudának, akit mindig megtalálnak

Az önrész nélküli panel- és társasházfelújítási programot, a négyes metró meghosszabbítását és az egészségügyi intézmények fejlesztését nevezte a legfontosabb céljának a DK jelöltje. Momentumos riválisa a fenntarthatósággal és a zöld ügyekkel érvelt maga mellett. Itt az újbudai Partizán-vita összefoglalója.

A Partizán rendezte meg a budapesti 02.-es számú választókerület (Újbuda) ellenzéki képviselőjelöltjeinek vitáját, amelyen Gy. Németh Erzsébet (DK) és Orosz Anna (Momentum) vettek részt.

Gy. Németh Erzsébet gyakorlott politikus, korábbi parlamenti képviselő, a DK elnökségi tagja, jelenleg Budapest kulturális ügyekért felelős alpolgármestere, vele szemben indul az előválasztáson Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja, a XI. kerület alpolgármestere.

Nyitóbeszédében Orosz a kerület túlépítettségéről (lakóparkok, MOL-torony) beszélt, amely azonban nem járt együtt az infrastruktúra bővítésével.

Gy. Németh Erzsébet nyitóbeszédében azt hangsúlyozta, hogy az ellenzék megtalálta az Orbán-rendszer ellenszerét az előválasztással és a teljes ellenzéki összefogással. Elmondta: 2018-ban alig 1 százalékkal maradt alul a választókerületben a fideszes Simicskó Istvánnal szemben, mivel nem volt teljes ellenzéki összefogás, most azonban minden feltétel adott a győzelemhez.

A vita első témája a kerületben folyó építkezések és a zöldfelületek voltak, mivel az elmúlt években nagyon elszabadultak az óriásberuházások Újbudán. Szó esett a Feneketlen-tó mellé épülő Buda Gardensről, melynek ügye 2017 óta húzodik, és ami óriási lakossági tiltakozást váltott ki.

Az önkormányzat mostani vezetése végül megállapodott az építettővel abban, hogy negyven százalékkal csökken a beépített terület, erről Gy. Németh azt mondta: születhetett volna jobb kompromisszum is, de a jelenlegi helyzetet már adottságként kell kezelni.

Orosz Anna, a kerület alpolgármestere a kritikára válaszolva azt mondta, valóban ő sem teljesen elégedett, de ezzel már nem lehet mit kezdeni, amit lehetett még tenni az ügyben, azt az önkormányzat megtette. Szerinte az alapvető probléma az építési törvénnyel van, ami rendkívüli módon lecsökkentette az önkormányzatok mozgásterét.

Abban mindkét fél egyetértett, hogy Újbudán nincs szükség több lakóparkra és irodaházra, a kerület megtelt.

A második blokkban a magyar nők helyzetéről vitáztak.

Orosz Anna arról beszélt, tudható, mekkora probléma Magyarországon a családon belüli erőszak, és ebben mekkora része van az Orbán-kormánynak, nemcsak azzal, amit tesznek, hanem azokkal az intézkedésekkel is, amiket nem hoztak meg. Szerinte már az iskolában meg kellene tanítani, hogy senkivel szemben nem lehet fizikai fölényt alkalmazni, és a rendőrségnél érzékenyítő programokat kell bevezetni.

Gy. Németh nem csupán az isztambuli egyezmény ratifikációját sürgette, hanem a női kvóták bevezetését is, sőt a nők társadalmi részvételét érintő egyéb lépéseket is halaszthatatlannak nevezett.

Gy. Németh Erzsébet elmondta: ő már bizonyította, hogy ez a téma milyen fontos számára, hiszen ő volt az, aki elérte, hogy az ún. sugar daddy hirdetéseket a főváros teljes területéről eltávolítsák. Nőügyileg fontos még számára, hogy több utcát nevezzenek el nőkről, és megszülessen a háborúban megerőszakolt nők emlékműve.

A harmadik blokk témája a „kormányváltás vagy rendszerváltás” volt.

Szóba került Dobrev Klára határozott kiállássa amellett, hogy az új parlamentnek akár egyszerű többséggel is ki kell nyilvánítania, hogy az Alaptörvény alkotmányellenes, illetve hogy az Orbán-rendszer hatalmát bebetonozó kétharmados törvényeket feles többséggel is hatályon kívül kell helyezni.

„Én azt gondolom, hogy Magyarország ma nem jogállam”

– jelentette ki Gy. Németh Erzsébet az e kérdést érintő vitablokk elején, amiben egyetértését fejezte ki pártjával abban, hogy az Alaptörvényt meg kell változtatni, mert azt – ahogy a DK és Dobrev Klára sem – nem tartja legitimnek.

Gy. Németh szerint az előválasztást követően az embereket is meg kell arról győzni, hogy kétharmadtól, avagy a 2022-ben kialakuló parlamenti erőviszonyoktól függetlenül, egy kormányváltás esetén hogyan lehet majd érdemben kormányozni az Orbán-rendszer ellenében.

Orosz Anna nem értett egyet Dobrev felvetésével. Szerinte ragaszkodni kell ahhoz, hogy az elszámoltatás és az azt követő intézkedések jogállami alapon nyugodjanak. Úgy véli, sok döntést hozhatnak olyan fontos dologban, amikhez nem szükséges kétharmad.

A DK-s politikus ezután választ várt arra Orosztól, visszautalva Dobrev felvetésére, hogy mit tesznek majd, szigorúan jogállami alapon, ha a költségvetési tanács úgy dönt, nem engedik az országgyűlés elé a költségvetési törvényt, és fel kell oszlatni a parlamentet?

Orosz Anna szerint ha a Fidesz bukik, akkor nem ez lesz az első dolguk, annyira össze lesznek omolva. Gy. Németh erre azt válaszolta, nagyon lebecsüli a Fideszt, ha ezt gondolja.

Az utolsó blokkban Gulyás Márton arra várt választ, mi az a szakpolitikai téma, ami megkülönbözteti őket versenytársuktól. Orosz Anna erre azt mondta: Újbudán él és már nagyon sok eredményt ért el. A műsorvezető kérésére, hogy azért említse meg egy szóban, hogy mi a szakpolitikai előnye, azt mondta, két szó: fenntarthatóság, zöld ügyek.

Gy. Németh budapestiként határozta meg magát, és a kérdésre azt válaszolta: az önkormányzatiság az ő előnye. Tudja, hogyan működik a parlament, a főváros, az önkormányzatok, ezekben óriási a tapasztalata.

„Fontos számomra, hogy ne szuperkórház épüljön a prérin, hanem a Szent Imre Kórházból csináljunk egy nagyon jó szuperkórházat”

– közölte a DK-s politikus, amire nagy tapsot kapott.

Záróbeszédében Orosz Anna egy tanévnyitót idézett fel, ahol az igazgató egyesével, név szerint köszöntötte az első osztályos diákokat. Azt mondta: ő is egy ilyen gyermek- és emberközpontú szemléletet szeretne politikusként megvalósítani,

Záróbeszédében Gy. Németh Erzsébet megköszönte a kampánycsapatának az elmúlt hetek megfeszített munkáját, és elmondta: azért akar Újbuda képviselője lenni, hogy mindazt a tapasztalatot és tudást, amit megszerzett, az újbudaiaik szolgálatába állíthassa.

„Újbuda is megérdemli azt, hogy meghosszabbítsuk a négyes metró, folytatódjon a panel- és társasházfelújítási program önrész nélkül, uniós forrásból, megépüljön a gyermekegészségügyi és diagnosztikai központ, amiért személyesen nagyon sokat küzdöttem, a Gellérthegyből pedig olyan rekreációs park lesz, amelyet megérdemelnek az újbudaiaik, és a Gellért fürdő felújítását is minél gyorsabban el fogjuk kezdeni.

Olyan országgyűlési képviselő leszek, aki kompetens, és akit mindig meg fognak találni”

– zárta Gy. Németh Erzsébet.

.

Valódi Hírek