Arató Gergely: Dobrev Klára hatalmas panelfelújítási programra készül uniós pénzből, önrész nélkül

Eközben a MSZP és a Momentum jelöltje a szocialisták kispesti korrupciógyanús ügyein kapott össze.

A Partizán rendezte meg a budapesti 09-es számú választókerület (Kőbánya és Kispest) ellenzéki képviselőjelöltjeinek vitáját, amelyen Arató Gergely (DK), Burány Sándor (MSZP) és Paróczai Anikó (Momentum) vettek részt.

A 2019-ben napvilágra került kispesti korrupciógyanús ügyek az MSZP és a Momentum között állandó feszültséget generálnak, így nem csoda, hogy a vita egy része is erről szólt.

Nyitóbeszédében Paróczai Anikó arról beszélt, hogy ha az ország demokrácia lenne, akkor ő nem lenne itt, majd közölte: azért költözött haza Franciaországból, hogy a jelen helyzeten változtasson.

Burány Sándor arról beszélt: több mint húsz éve él azok között az emberek között, akiket képvisel, ezt a tapasztalatát ajánlja fel.

Arató Gergely hangsúlyozta: azért vállalta a jelöltséget, mert Kőbánya és Kispest a szíve csücske, itt kezdett dolgozni tanárként, itt alapított családot is, de önkormányzati, majd országgyűlési képviselő is itt lett, és fáj neki mindaz, amit a Fidesz az országgal tett.

Arató elmondta: hisz abban, hogy a politikai tapasztalata, a helyismerete és az, hogy

a mögötte álló DK a legerősebb ellenzéki párt,

illetve Dobrev Klára támogatása segíti majd őt abban, hogy Kispest zöldebb és biztonságosabb lehessen.

A panelházak korszerűsítése volt az első vitablokk témája. Burány Sándor elmondta: a Gyurcsány-kormány idején, a 2010 előtti panelprogramnak köszönhetően újult meg sok ház annak idején, de Orbánék ezt megszüntették. Szerinte most is a panelprogram lenne a megoldás.

Arató Gergely aláhúzta: a körzet panelházaiban nagyon magas a rezsi és a közös költség is, amit abszurdnak nevezett. Említette a panelprogramot mint lehetséges megoldást, rávilágítva egyúttal annak hiányosságaira is; szerinte vannak hibák a 2010 előtti programban, amit ki kellene kerülni.

Ilyen például az önrész kérdése is szerinte: sokan ugyanis azért nem tudtak 2010 előtt sem pályázni, mert nem tudtak önrészt felmutatni. Ő Dobrev Klárával azon dolgozik, hogy önrész nélküli panelprogramot hozzanak létre, és szerinte ez nem csak szociális, hanem klímavédelmi kérdés is az energiamegtakarítás miatt.

Paróczai Anikó egyetértett a két másik jelölttel a panelprogram szükségességében, ugyanakkor felhívta a figyelmet a panelek élettartamára. A Fidesz rezsipolitikájával kapcsolatban elmondta: a rezsicsökkentés populista húzás volt, és sokakat kiszolgáltatott, akikre a fogyasztói oldalról áttevődik a rezsiköltség. Szerinte a fűtési rendszereket kell felújítani, hogy kisebb legyen a rezsi.

Burány Sándor szerint a rezsitámogatásra szükség van, de a Fidesz rendszere igazságtalan, hiszen mindenki kapott rezsitámogatást.

Arató hangsúlyozta, hogy a rezsiprobléma és a házak elavulása nem csak a panelben élőket érinti, hanem a más technológiával épült lakásoknak is problémája ezt, amelyekre a korszerűsítési programot ezekre is ki kell terjeszteni.

Ő úgy véli: legyen a rezsinek olyan minimuma, ami mindenkinek alanyi jogon jár.

A kerületi közösségépítéssel kapcsolatos kérdésre Burány azt válaszolta: a kerületi civil szerveződéseket és közösségi helyeket erősíteni kell.

Paróczai szerint a panelek közösségét be kell vonni az őket érintő döntésekbe.

A civil szervezetek és a közművelődési intézmények Arató Gergely szerint is fontosak, és erre a Civil Alapból elvileg lenne is forrás, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az a pénz gyakran nem valódi civil szervezetekhez kerül, és egy Kőbánya-Kispesten is így volt. Arató ezért úgy gondolja, nem elég a civilekre bízni a civil források elosztását: oda is kell nekik adni a pénzt.

A második vitablokk a kőbányai kilakoltatásokról szólt.

Arató Gergely azt mondta: a családok elhelyezés nélküli kilakoltatását törvényi szinten kell megtiltani. Ugyanakkor hozzátette, hogy a lakhatási probléma nem csak a kilakoltatásokról szól, hanem például arról is, hogy az önkormányzatnak nincs pénze arra, hogy az önkormányzati lakásokat rendben tartsa, felújítsa.

Paróczai Anikó hangsúlyozta, hogy a lakhatás alapjog, ebből kiindulva kell megalkotni a törvényeket is. Ő települési lakásügynökségek létrehozását javasolja.

Burány Sándor is egyetért abban, hogy senkit nem szabad úgy kilakoltatni, hogy nem biztosítanak neki lakhatási lehetőséget.

Szó esett a Hős utcai és a Bihari utcai problémákról is: abban mindhárom politikus egyetértett, hogy a kilátástalanságot,

a szegénységet kell felszámolni elsősorban.

Arató szerint nem csupán ezekkel a „szlömösödő” városrészekkel, ha nem csak a rehabilitációt tartjuk szem előtt, hanem komplex szolgáltatást nyújtunk, és az embereket is szem előtt tartjuk, azaz nem elég felújítani, az egészségügyi, oktatási, közösségi szolgáltatások is fontosak.

Hogy a lakhatás alkotmányos alapjog legyen, abban mind a hárman egyetértenek.

A dizájnerdorogok által kiváltott problémákra a választókerületen belül Burány Sándor úgy reagált, hogy ez egy valós gond, tehát érdemi drogprevenció kell, nem elég büntetni.

Arató Gergely ugyanerről elmondta: a választókerületben önmagában nem lehet megoldani a problémát, ezt országos szinten kell kezelni. Hangsúlyozta: hazugságra nem lehet drogpolitikát építeni, jelenleg pedig ez zajlik. A kormány üldözi, és nem gyógyítja a fogyasztókat, a terjesztőket pedig nem bünteti.

Paróczai Anikó szerint is a prevencióra kell helyezni a hangsúlyt, ő visszahozná a tűcsereprogramot.

A harmadik vitablokk a kormányváltás/rendszerváltás problémáját járta körül.

Gulyás Márton felhívta az MSZP-s Burány Sándor figyelmét felhívta arra, hogy 2010 előtt többször védelmébe vette Hagyó Miklóst, illetve a Paróczai Anikó által külföldi ingatlanok tulajdonlásában lebuktatott Kránitz Krisztiánnal kapcsolatban is felmerült, hogy ő Burány embere.

Burány azon az állásponton van, hogy a hasonló ügyekben az igazságszolgáltatásnak kell döntenie. Kránitzról azt mondta: 2010 előtt voltak munkatársak. Paróczai kérdésére azt mondta: nem volt politikai felelőssége az ügy kivizsgálásában.

Arató Gergely ezzel a konfliktussal kapcsolatban Kósáné Kovács Magdát idézte:

„Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani”.

Szerinte ebből a szempontból Kispesten van min dolgozni. Arató biztos benne, hogy ezeket az ügyeket tisztázni kell, ugyanakkor hozzátette: nem biztos, hogy a sajtóban kell üzengetni, hanem le kell ülni, és meg kell keresni a válaszokat ezekre a kérdésekre. Neki képviselőként az lesz a dolga, hogy ebben segítsen.

A videót itt tudod megnézni:

.

Valódi Hírek