Dobrev Klára a Nyugati Fénynek: Rendkívül büszke leszek rá, hogy nőként győzöm le Orbán Viktort

Hónapok óta járja az országot, és beszélget az emberekkel, mert meggyőződése, hogy a Karmelita kolostorból nem lehet egy országot irányítani. A legtöbb felmérés szerint ő a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt, már a falvakban és a vidéki városokban is lekörözte Karácsony Gergelyt. Győzelme esetén tárgyak helyett az emberekbe fektetné a pénzt, és április után akár feles többséggel is lerombolná a NER rendszerét, különben Orbánék hónapok alatt megfojtanák az új kormányt. A Nyugati Fénynek adott interjújában Dobrev Klára azt is elmondta, mik a titkos szuperképességei és hogy a női politikai vezetők miért sikeresebbek világszerte a koalíciós kormányzásban.

Nyugati Fény: Végigkampányolta a nyarat, olyan falvakba is elment, ahol évtizedek óta nem járt vezető politikus. Hány választókerületbe sikerült eljutnia?

Dobrev Klára: A DK-s képviselőjelölt-társaimmal együtt eljutottunk Magyarország összes szegletébe, jómagam jártam már a választókerületek többségében. Amennyiben a választók bizalmából megnyerem az előválasztást, meg fogom látogatni az összes választókerületet, hiszen onnantól kezdve minden ellenzéki jelölt az én jelöltem is lesz.

Az országjárás folytatására van két, ennél fontosabb okom is: azt tapasztalom, hogy óriási igény van a magyarokban arra, hogy valaki meghallgassa őket, és bízhassanak abban, hogy azok a szívszorító nehézségeket, igazságtalanságokat, amelyekről eddig senki nem hallgatta meg őket, egy kormány végre rendezni tudja.

A másik ok, amely miatt az országjárást rendkívül hasznosnak látom és kötelező lesz folytatnom, hogy talán

itt tanulok a legtöbbet.

Egy ország kormányzását nem lehet a Karmelita kolostorban elszigetelten ülve végezni. Magyarország miniszterelnökének szinte napi kapcsolatban kell állnia a falvakban és a városokban élő emberekkel, oda kell figyelni rájuk, meghallani szavukat. Éppen ezért beszéltem sokszor arról, hogy az országjárást, a magyar emberekkel való találkozásokat miniszterelnökként is folytatni fogom, mert ez is sokat fog hozzátenni kormányzásom sikeréhez.

Nyugati Fény: Hogyan fogadták önt? Tapasztalt valamit abból az „elutasítottságból”, amelynek visszatérő emlegetésével Márki-Zay Péter kampányol ön ellen?

Dobrev Klára: Nézze, én nem a versenytársaimat, hanem a választókat figyelem, rájuk hallgatok. A kollégáim nézik a versenytársaim kampányeseményeiről készült fotókat: a DK standjainál, a számomra meghirdetett helyszíneken

sokszorosan többen jönnek el, mint máshova,

így nem zavarnak a szirénhangok. Azt tapasztalom, hogy a jelenlévők kíváncsiak a mondanivalómra, szívesen hallgatják a holnap Magyarországával kapcsolatos terveimet, szeretettel fogadnak és biztosítanak a támogatásukról.

Nyugati Fény: Több ezer emberrel beszélt, mit tanult az elmúlt hónapok országjárásából?

Dobrev Klára: Az országjárás során a program legnagyobb részében nem én beszélek, hanem a megjelentek beszélnek hozzám, mesélnek magukról, nehézségeikről. Rengeteg igazságtalanságról, szenvedésről, megaláztatásról hallok, olyanokról is, amelyet a magyar állam, ha akarná, meg tudná oldani.

Egerben nemrég odalépett hozzám egy szikár, dolgos kezű férfi a nyugdíjszelvényével, amelyen – írd és mondd –

28.500 forint szerepelt

egy egész, keményen ledolgozott élet eredményeként. Elkértem tőle és a táskámba tettem mementóul, és velem lesz miniszterelnökként is. Mindig elő fogom venni, amikor a nyugdíjakról, a megélhetésről lesz szó. Ez a megalázóan alacsony nyugdíj lesz a szimbóluma annak, hogy Magyarországon a nyugdíjszámítást át kell alakítani, mert politikai és erkölcsi értelemben is iszonyatosan alacsony és elfogadhatatlan egy ilyen alacsony összegű nyugdíj.

Nyugati Fény: Magyarországon jelenleg a jólét és a nyomor is újraörökíti magát, drasztikusan más esélyekkel indul az életbe két egyformán tehetséges fiatal, ha Pasarétre születik, vagy ha Bódvalenkére. Van-e programja ennek az igazságtalanságnak a felszámolására?

Dobrev Klára: Pontosan, ez az Orbán-rezsim egyik nagy bűne: ahelyett, hogy csökkentené, inkább növeli a különbséget gazdag és szegény között. Nem tudom, a Nyugati Fény olvasói hallották-e már, hogy

az egész Európai Unióban Magyarország az egyedüli ország, ahol az adórendszer nem csökkenti, hanem erőteljesen, mondhatnám durván növeli a leggazdagabbak és a legszegényebbek közötti különbséget.

Más szóval: Magyarországon nem a gazdagok támogatják a szegényeket adóbefizetéseikkel, hanem

a szegények támogatják a gazdagokat,

ami abszurdum, és ezt természetesen meg fogjuk fordítani. A hátrányos körülmények között született fiataloknak gyengébb az iskolájuk, az átlagosnál is rosszabb az egészségügyi ellátásuk, esélyeik a felzárkózásra szinte reménytelen. Ennek pedig csak vesztesei vannak: vesztesek az érintett fiatalok, vesztesek a családjaik, és vesztes az egész magyar társadalom, amelynek nem szabadna elveszni hagyni tehetséges és szépreményű fiataljait.

Éppen ezért mondom, hirdetem minden lehetséges alkalommal egyik legfontosabb szívügyemet, hogy kormányom a Magyarország rendelkezésére álló soha korábban nem látott összegeket nem vasba és betonba, hanem az itt élő emberekbe fogja invesztálni: az egészségügybe, az oktatásba, az esélyek kiegyenlítésére, abba, hogy a lehetőséget mindenki megragadhassa, bárhol, bármilyen háttérrel született is.

Nyugati Fény: Jelentős európai kapcsolatrendszerrel bír. Van-e rá terve, hogyan tudna több uniós pénzt kilobbizni Magyarországnak?

Dobrev Klára: Magyarország azért nem jut hozzá uniós forrásokhoz, mert a német, a francia, a dán és az osztrák adófizetőknek tele lett a hócipőjük azzal, hogy ők ezt a pénzt a magyar gazdaság fellendítése céljából adják Magyarországnak, de a magyar kormány a támogatást Orbán falubelijének, gyerekkori barátjának és strómanjának adja, aki 2010-ig egy egyszerű gázszerelő, mára az ország leggazdagabb embere, amúgy kétszer olyan gazdag, mint II. Erzsébet brit uralkodó és

háromszor olyan gazdag, mint Cristiano Ronaldo.

Az EU garanciákat kért a szervezett lopás leállítására, de Orbán ilyet nem adott, inkább a pénzpiacon adósítja el Magyarországot, amelynek milliárdos kamat terheit majd nekünk kell visszafizetnünk.

Első dolgunk egyike lesz, hogy belépünk az Európai Ügyészségbe, elhárítjuk az elkövetett bűncselekmények kinyomozása előli akadályokat, és minden garanciát megadunk, vagy akár többet is megteszünk azért, hogy a támogatásokat a jövőben soha, senki ne tudja saját zsebre vágni. Meglehetősen széles európai kapcsolatrendszeremet örömmel fogom használni annak érdekében, hogy az eddigi gyanakvás helyét a kölcsönös bizalom vegye át, és az európai pénzcsapok ismét megnyíljanak. Magyarország demokratikus és a jogállamot tisztelő kormányát tárt karokkal fogják várni, és örömmel fogják ambiciózus terveinket anyagilag is megsegíteni.

Nyugati Fény: Mire fordítaná ezeket a forrásokat?

Dobrev Klára: Amint arról már volt szó, Magyarország nem attól sikeres, hogy a rendelkezésére álló pénzt vasba és betonba önti. Nagy fordulatot tervezek a források felhasználása területén:

tárgyak helyett a magyar emberekbe fektetném a pénzt.

Vegyük az egészségügyet: hiába építenénk új kórházakat, rendelőket, vásárolnánk csillogó gépeket, ha nincs, aki ezeket üzemeltetni. Kellenek a kórházak, kellenek a rendelők és legmodernebb gépek is, de mit sem érnek ezek emberek nélkül, akik gyógyítanak, és akik a gyógyítók munkáját segítik. A ciklus végéig 3000 új szakorvost, 9000 ápolót és 500 háziorvost szeretnénk visszahozni az egészségügybe, ehhez persze hatalmas források szükségesek, így ezekre fogom a forrásokat fordítani.

És az oktatásba. Ebben az évben az ELTE tanárképző szakára alig néhányan jelentkeztek. Tudja, hogy a Pázmányra hányan? Megmondom: Senki. Egyetlen egy ember sem. Ha ez így megy tovább, hamarosan nem lesz, aki a gyerekeinket megtanítsa írni, olvasni, számolni. Mi lesz így a magyar nemzet jövője?

Nem lehet tovább halogatni a tanárok béremelését.

Tudták, hogy Romániában egy pályakezdő tanár 80 euróval többet keres, mint magyar kollégája? Ez tűrhetetlen, ezért egy ötéves bérrendezés keretében helyre rakjuk a pedagógusbéreket, amelyeket egyúttal a mindenkori minimálbér változásához is igazítunk. Visszaadjuk a pedagógusok az egységes közalkalmazotti jogát, a túlóráért pedig tisztességes túlórabért fizetünk. A tanárok jelenlegi „megalázó minősítési rendszerét” megváltoztatjuk.

Akkor leszek elégedett, ha a pedagóguspályát újra vonzóvá tesszük, ha egy évben legalább annyian jelentkeznek pedagógia karra az országban, mint ahány kiváló tanár az adott évben nyugdíjba ment. Csak így tudjuk garantálni, hogy megfelelő mennyiségű pedagógusunk legyen az országban.

És gondolnunk kell a legmostohább sorsban élőkre is: a nyugdíjasok egyszeri kompenzációként az elmúlt évek megaláztatásáért

150 ezer forintot kapnak,

és a nyugdíjak számítása során áttérünk a svájci indexálásra annak érdekében, hogy a nyugdíjak a tényleges jövedelemnövekedéseket és az inflációt is kövessék. A családi pótlékot a duplájára, a beteg vagy fogyatékos gyerekeket nevelők esetében a triplájára növeljük.

Újraindítjuk a panelprogramot, sőt, kiterjesztjük a társasházakra is, mégpedig önrész követelése nélkül, mindezt EU-s forrásból. Ma az energia komoly hányada szökik meg a rég épült házakból, és amikor ezt meg tudjuk fogni, a fűtési költségek alacsonyabbak lesznek. Ez ám a klímaváltozás elleni harc, ez lesz ám az igazi rezsicsökkentés! Hosszan lehetne folytatni terveimet, csak attól tartok, ennek a beszélgetésnek a keretei nem nyújtanak mindennek a kifejtésére lehetőséget.

Nyugati Fény: A legújabb kutatások szerint kisvárosokban és falvakban is jobban áll, mint Karácsony Gergely. Ez már az országjárás eredménye, vagy vidéken jobban díjazzák az ön határozottabb habitusát?

Dobrev Klára: Természetesen örülök ezeknek az eredményeknek, hiszen vallom, hogy

csak Budapesten nem lehet megnyerni a választást,

és ez igaz fordítva is, nem elég csak kisebb településeken jól szerepelni, a győzelemhez szükség van a fővárosra is. Így mind a kettő egyformán fontos számomra. A választók pontosan tudják azt is, hogy nem elegendő a választás megnyerése, utána a kormányzást is meg kell nyerni, mert ha ebben kudarcot vallunk, Orbán három hónap múlva ránk rúgja az ajtót, és akkor újabb évtizedet vesztegethetünk el. Abban, hogy ezt elkerüljük, sokat segít, hogy az államigazgatás minden szintjén dolgoztam már minisztériumi előadótól kezdve minisztériumi főosztályvezető-helyettesen át a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának az elnökhelyettesi posztig bezárólag.

A választók egy olyan miniszterelnököt szeretnének, akik nem csupán leváltja Orbánt, hanem a győzelem után a NER rendszerét is képes lebontani. Én erre vállalkoztam, ezért dolgozom minden egyes nap, és hiszek abban is, hogy női politikusként sikeresebben fogom tudni ezt a cseppet sem egyszerű koalíciót egyben tartani. Rendkívül optimista is vagyok mind az ellenzék együtt kormányzása, mind pedig Magyarország jövőjét illetően.

Nyugati Fény: Komoly vállalásai vannak elszámoltatásról, vagyonelkobzásról, a NER lebontásáról akár feles többséggel is. Ezek csak kampányszolgenek, vagy van rá konkrét terve, hogyan tudja majd kivitelezni őket?

Dobrev Klára: Az a miniszterelnök-jelölt, aki csak szépen tud beszélni a NER lebontásáról és az elszámoltatásról, bukásra van ítélve. Ha az Orbánt leváltó miniszterelnök csak kampányszlogennek tekinti a NER lebontását, az bukásra van ítélve és a NER folytatását segíti elő. Én ezért ezeket roppant komolyan gondolom, sőt, azért is vágtam bele ebbe az embert próbáló feladatba, mert volt határozott elképzelésem mind a NER lebontásáról, mind az igazságszolgáltatás helyreállításáról.

A konkrét tervek alappilléreit már ismeri a széles nyilvánosság, és én ennek végrehajtáshoz kérek felhatalmazást a választóktól, akiknek tudniuk kell, hogy Orbán számos lépése még a saját Alaptörvényébe is súlyosan ütközik. Az Alaptörvény ugyanis kimondja, hogy ezekkel szemben mindenkinek joga és kötelessége fellépni. Pontosan ezt fogom is tenni miniszterelnökként. Sem meggyőződésem, sem az Alaptörvény szerint nem is tehetnék mást: Visszaállítom Magyarországon a demokráciát és a jogállamot.

Nyugati Fény: Azzal kampányol a DK, hogy ön az a jelölt, aki nem csak győzni tud, de utána kormányozni is. Ez jól hangzik, de hogyan fog tudni egyben tartani egy hatpárti koalíciót?

Dobrev Klára: Tudja, soha nem kampányoltam azzal, hogy szavazzanak rám, mert nő vagyok, de meg kell, hogy mondjam, rendkívül büszke leszek arra, ha én leszek Magyarország első női miniszterelnöke, és arra is, hogy éppen nőként verem meg Orbán Viktort. Ám annak, hogy nő vagyok, vannak tényleges előnyei is. Az OECD-nek van egy érdekes kimutatása, amely szerint

azoknak a koalícióknak, amelyeket nő vezet, a túlélési esélyei jóval nagyobbak, mint a férfiak vezette koalíciókkal.

A washingtoni székhelyű NDI 100 országra kiterjedő felmérése alapján

a női politikai vezetők sikeresebbek a többpárti kormányzásban,

mint a férfiak, és szabadjon ehhez még hozzátennem, hogy fogékonyabbak az alkotmányosságot érintő kérdésekre, a béketeremtésben és növelik a demokrácia iránti bizalmat. A „titkom” az odafigyelés, a mások szempontjainak alapos mérlegelése és a kompromisszumokra való készségem. Éppen erre lesz szüksége a koalíciós miniszterelnöknek.

Az interjút készítette: Mandula Viktor

Kapcsolódó cikkünk:

Friss kutatás: Dobrev Klára a kisebb városokban és a falvakban is lekörözte Karácsonyt

.

 

Valódi Hírek