Brutális számok kerültek ki: Ennyit kell várni egy térdprotézis-műtétre a Nyugat-Dunántúlon

Megdöbbentő.

Az ATV Híradó kiszúrta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő várólista-adatait. Ezek alapján több mint egy évet kell várakozni az ország minden pontján többféle műtéti eljárásra.

Magyarországon például átlagosan 491 nap, a Dél-Dunántúlon pedig még ennél is több, összesen 595 nap a tervezett várakozási idő egy csípőprotézis-műtét esetén. Az országban összesen 7276-an vannak várólistán az eljárás miatt.

A térdprotézis-műtétek esetén hivatalosan még többet kell várni.

Országszerte 595 napot, Nyugat-Dunántúlon pedig több mint két évet, 782 napot kell kivárni

a várólista végén lévőknek, hogy sorra kerüljenek.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, dr. Soós Adrianna az ATV Startban arról beszélt, a szakemberhiány miatt kell ennyit várni, emiatt pedig a várólisták is folyamatosan nőnek.

Ezt a problémát a kormány a választási kampány közeledtével érzékelte,

emiatt pedig Gulyás Gergely szerdán azt mondta, megszüntetik a várólistákat.

Napi szintű egyeztetéseink vannak az egészségügy ellátórendszer vezetőivel arról, hogy hogyan lehet a várólistákat a lehető leghamarabb megszüntetni, egy héten belül ebben lesz döntés” — ígérte a miniszter a kormányinfón.

A Magyar Orvosi Kamara már nyáron megfogalmazta az emberi erőforrások minisztérének, Kásler Miklósnak, miképp lehetne csökkenteni a várólistákat. Ebben a kórházak finanszírozására is kitértek, valamint az intézmények közti eltérő várakozási idő kiegyenlítésére tettek javaslatot a hatékonyabb munkavégzés érdekében. Azt is javasolták, hogy a kórházak

ajánlják fel más intézmények időpontjait a betegeknek, amennyiben valahol hamarabb sorra kerülhetnek.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek