Megtörte a csendet az Orbánék által bújtatott, jogerősen börtönbüntetésre ítélt macedón politikus

Rég hallottunk róla!

Észak-macedón hírforrások szerint megverték a Magyarországon bújtatott, politikustársai lehallgatásába belebukott volt miniszterelnököt, Nikola Gruevszkit.

A politikus hazugságként aposztrofálta a hírt,

elmondása során sportolás közben érte egy baleset, aminek következtében megsérült.

Az exkormányfő a híresztelést dezinformációs hadjáratnak tartja, amivel el akarják terelni a figyelmet a macedón társadalom problémáiról. Szerinte könnyű lenne kideríteni, valóban fizikai támadás érte-e őt.

A politikus 2006 és 2016 között vezette Észak-Macedóniát. Abba bukott bele, hogy pártja, a Belső-Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja 20.000 embert, hallgatott le a 2014-es választások előtt, ami utólag derült ki. Az ezzel kapcsolatos per még mindig folyamatban van.

Egy másik ügyben már jogerősen elítéltek, amelynek során Gordana Jakuloskát, belügyminiszterét

arra utasította, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós páncélozott Mercedes-Benz 600-ast magánhasználatra.

A belügyminiszter hat év, Gruevszki pedig két év letöltendő börtönbüntetést kapott 2018 októberében.

A férfi az állam fővárosából, Szkopjéből menekült Albániába, ahol a helyi magyar nagykövetségen menedékkérelmet nyújtott be. A férfi két magyar diplomatával, Kulcsár Antal konzullal és Várfalvai Csaba gazdasági felelőssel utazott Montenegróig, ahonnan Császár Zoltánnal, a podgoricai nagykövetség beosztottjával és Félegyházi Csaba konzullal utazott a szerb határig.

A magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal mindössze egy hét alatt döntött Gruevszki menedékkérelméről. Az Index cikkének tanúsága szerint a politikus

úgy kapta meg a menedékjogot, hogy eközben a hatóság szinte minden más kérelmet elutasított.

(Index nyomán)

Valódi Hírek