Karanténba került egy általános iskola négy osztálya, miután a szülők letesztelték a gyerekeket

A PDSZ képviselője szerint ​​egyre több iskolában rendelnek el rendkívüli szünetet a járványhelyzet miatt.

Népegészségügyi karantén alá került a pilisborosjenői általános iskola, miután a szülők maguk tesztelték le a gyerekeket – mondta Nagy Erzsébet a PDSZ országos választmányának tagja a Spirit Fm Aktuál című reggeli műsorában, amit az atv.hu szemlézett.

Nagy közlése szerint a pilisborosjenői intézményben mindössze két osztály maradt, a szakember úgy tudja, az elsősök, akikkel a járvány kezdődhetett az iskolában, most kezdtek visszatérni az oktatásba.

Frissítés: Dienes Dóra igazgató később a Telexnek azt mondta, hogy korábban két alsó tagozatos osztály is karanténban került, tehát az intézményben eddig összesen hat osztály volt érintett,

jelenleg pedig négy osztály van karanténban.

Az érintett osztályokban a karantén végig digitális oktatásra álltak át.

A PDSZ képviselője szerint ​​egyre több iskolában rendelnek el rendkívüli szünetet a járványhelyzet miatt, de sok esetben ezt már jelezni sem merik az oktatók.

„Nincs olyan nagyobb település, ahol ne jelezték volna, hogy bizony el kellett küldeni osztályokat karanténba”

– mondta Nagy, aki szerint a pilisborosjenői iskolában ​​​​​​azért voltak kénytelenek járványügyi intézkedéseket is elrendelni,

mert kiderültek a pozitív esetek.

Nagy emlékeztetett: rendkívüli szünetet csak az Oktatási Hivatal rendelhet el, pedig korábban az igazgatónak is volt joga ehhez.

„A karantén elrendelése a népegészségügyi központ feladata – ők intézkedtek a pilisborosjenői iskola esetében is. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha van tesztelés, de ez hivatalosan az érintett iskolában, és máshol sem történt meg”

– mondta Nagy Erzsébet, hozzátéve, emiatt nem érti a szakszervezet, hogy miért van szükség a digitális oktatás tiltására.

A Népszava ugyanis hét elején arról számolt be, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) lényegében megtiltotta az oktatási intézmények számára, hogy digitális munkrarendre álljanak át azokban az osztályokban, ahol a diákok számára már elérhető a védőoltás.

A lap több alkalommal is kereste a minisztériumot, hogy megtudják, vannak-e kivételek a főszabály alól, azaz például bizonyos mértékű fertőzöttség fölött lehetséges-e rendkívüli szünetet vagy digitális munkarendet elrendelni, de kérdéseikre nem kaptak választ.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter viszont megerősítette, hatodik osztály felett nincs tanügyi intézkedés, járványügyi viszont lehetséges, így ha egy vagy több diák megbetegszik, számukra a népegészségügyi hivatal elrendelhet karantént — ahogy az a pilisborosjenői iskola esetében is történt.

Valódi Hírek