Káslerék gyakorlatilag betiltják a digitálist oktatást azokban az osztályokban, ahol a diákok már kaphatnak oltást

Bárki, aki megkapta az oltást vagy átesett a fertőzésen nem minősül kontaktszemélynek – erről tájékoztatták az iskolákat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lényegében megtiltotta az oktatási intézmények számára, hogy digitális munkrarendre álljanak át azokban az osztályokban, ahol a diákok számára már elérhető a védőoltás – tudta meg a Népszava.

A lap több alkalommal is kereste a minisztériumot, hogy megtudják, vannak-e kivételek a főszabály alól, azaz például bizonyos mértékű fertőzöttség fölött lehetséges-e rendkívüli szünetet vagy digitális munkarendet elrendelni, de kérdéseikre nem kaptak választ.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter viszont megerősítette, hatodik osztály felett nincs tanügyi intézkedés, járványügyi viszont lehetséges, így ha egy vagy több diák megbetegszik, számukra a népegészségügyi hivatal elrendelhet karantént.

Ugyanakkor Magyarországon mára

a karantén- és kontaktkutatás szabályain is lazítottak.

A lap értesülései szerint az iskolák egy olyan intézkedési tervet kaptak, amelyben egyebek mellett az áll, bárki (tanár, diák vagy más iskolai dolgozó), aki megkapta a vakcinát vagy az elmúlt hat hónapban átesett a fertőzésen, nem minősül kontaktszemélynek, még akkor sem, ha például egy közvetlen családtagja betegszik meg. Azaz: karanténkötelezettség sem vonatkozik rá.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) is többen megkeresték emiatt, így volt olyan tanár, aki arról számolt be,

egyik kolléganője úgy jár be dolgozni, hogy a férje igazoltan fertőzött.

Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja a lapnak elmondta, felhívta a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), ahol azt mondták neki, jelenleg valóban ez az eljárás, ám azt nem tudták megindokolni, milyen szakmai ajánlások alapján döntöttek így.

Nagy elmondta, érthetetlennek tartja a döntést, szerinte ugyanis nem enyhébb, hanem szigorúbb intézkedésekre lenne szükség. Ahogy azt is rendkívül cinikusnak tartja, hogy a kormány az oltásokra hivatkozva lényegében a diákokra és szüleikre hárítja a felelősséget.

A kormányzati portálon olvasható legutóbbi tájékoztatás szerint 225 ezer 12-17 év közötti diák vette fel az oltást. Ez viszont még mindig csak az érintett korosztály 38 százaléka.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek