„Idáig tudtunk hátrálni, mögöttünk a szakadék” — Nyílt levélben könyörög a Pesti TV, hogy ne hagyják kimúlni a csatornát

Szerződés és fizetés nélkül dolgozik a szerkesztőség.

Két hete szerződés és finanszírozás nélkül, teljes bizonytalanságban készítjük a Pesti TV tartalmait. Idáig tudtunk hátrálni, mögöttünk már a szakadék tátong — írta nyílt levelében a Pesti Srácok szerkesztősége csütörtökön.

„Pedig az elmúlt egy év munkájának gyümölcse beérett, sikerült kitörni a merev és túlszabályozott médiastruktúrákból”

— folytatódik a levél. Hogy a merev és túlszabályozott médiastruktúra alatt az orbáni cenzúrát és a teljes médiapiac kormány általi leuralását értik-e, azt nem tudni, mindenesetre a nyílt levélben a szerkesztőség elkeseredetten kéri, hogy

ne lehetetlenítsék el a munkájukat.

Az elmúlt hetekben nagy átszervezések zajlanak a tévénél, ez abban is megmutatkozott, hogy — mint arról mi is beszámoltunk — két műsorvezető is távozott pár nap különbséggel a csatornától.

A nyílt levél szerzőit valószínűleg nem kollégáik távozása akasztotta ki ennyire, hiszen több olyan hír is felröppent a közelmúltban, hogy a televízió nem, vagy csak késve fizeti ki a munkatársait.

Vaszily Miklós, a Pesti TV társtulajdonosa vizsgálatot is indított a csatorna ellen pazarlás miatt,

A Média1 akkor azt írta, a Pesti TV-s informátorok által összeállított lista igazolja, hogy nem a katásokra vonatkozó törvény változása okozott pénzügyi gondokat a tévécsatornánál, ahogy korábban híresztelték.

Tehát nem az adójogi szabályok miatt csúszik a kifizetés, hanem

pénzszórás, pazarlás miatt.

A Mészáros Lőrinc pénzét is felhasználó Bizalmi Vagyonkezelő Kft. és Vaszily 50 százalékos tulajdonában lévő Progress Media Hungary Kft. megrendelőkét gyártatja a műsorait Huth Gergely cégével, a Gerilla Press Kft.-vel.

A megfelelő lépéseket meg fogom tenni, át fogjuk beszélni üzleti partnerünk, a Gerilla Press Kft. vezetésével a költéseket és az informátor állításait. Térjünk vissza egy későbbi időpontban a kérdésre, amikorra ellenőrizhetjük az informátor által említett költéseket

— nyilatkozta Vaszily a Média1-nek.

A lap akkor felkereste Huthot is, aki azt mondta, szó sincs pazarlásról, majd megtiltotta, hogy konkrét ügyet említsenek, mert

jogi eljárást indít ellenük.

A Pesti TV-t működtető Progress Media Hungary Kft. a 2020-as, csonka félévben félmilliárdos veszteséggel zárt.

Szeptember elsején a csatorna felmondta a gyártási szerződését a Gerilla Press Kft-vel, ami a főszerkesztő Huth Gergely, és a felelős kiadó Szenvedi Zoltán érdekeltségébe tartozott.

A szerkesztőség nyílt levelében nem bocsátkozik konkrétumokba, csupán azt írják:

„Nem hagyhatjuk, hogy a Pesti TV és a PestiSrácok.hu közös szerkesztősége is erre a sorsa jusson! Ébredjenek, akiknek ez a hivatásuk és álljanak mellénk, akiknek fontos a létezésünk!”

Az Insider Média Lapkiadó KFT. és a Gerilla Press Lapkiadó Kft. közös közleménnyel toldotta meg a nyílt levelet, amelyben azt írják, a Pesti TV gyártási feladatainak átszervezése-átvétele folyamán és azt megelőzően a Pesti TV kiadója, a Progress Media Hungary Kft. nem folytatott vizsgálatot, elszámoltatást a cégeknél.

„A baloldali médiában napvilágot látott, ezzel ellentétes, sokszor szürreális állítások rosszindulatú és alaptalan rágalmak, melyek leírásáért minden esetben elégtételt veszünk. Az ilyen hazugságok terjesztőit pedig mélyen elítéljük.

Az Insider Media Kft. szeptembertől mindössze

15,3 millió forintért tett ajánlatot

a Pesti TV havi 180 órányi tartalmának elkészítésére, a forgatott riportok és stúdióműsorok óránkénti 80 ezer forintos megbízási díja a szakmában példátlanul alacsonynak számít”

— fogalmaznak.

Valódi Hírek