Dobrev Klára bejelentette: Véget fog vetni a Parragh-korszaknak az iparkamaránál (+videó)

Jelenleg Orbán szolgálójaként működik az MKIK.

„Konkrét példákkal is tudom igazolni, hogy a Parragh László által vezetett Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nem a céljának és rendeltetésének megfelelően szerepel a magyar közéletben”

– mondta Dávid Ferenc, a DK gazdasági szakértője a Dobrev Klárával közös sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Dávid szerint az MKIK „végigasszisztálta az érdekvédelmi rendszer szétverését”, és nem szólalt fel a vasárnapi boltbezárás vagy a trafikok újraelosztása idején sem.

A gazdasági szakértő szerint Parragh Orbán egyik legbefolyásosabb gazdasági tanácsadójaként arra használja befolyását, hogy a kormány érdekeit szolgálja a vállalkozások érdekei helyett. Miközben a Kereskedelmi és Iparkamara tagjai semmiféle támogatást, vagy képviseletet nem kapnak.

„Úgy gondoljuk, hogy a kamarai rendszert meg kell újítani, a Kamarát vissza kell helyezni a régi, tekintélyes pozíciójába és vállalkozói kontroll alá kell helyezni a tevékenységét”

– jelentette ki Dávid Ferenc, aki szerint a Kamarának semmi keresnivalója sincs az érdekegyeztetésnél vagy a bértárgyalásokon.

Dobrev Klára elmondta, a – kormányváltásra készülve – kidolgozta a gazdasági kamarák megújításának programját, amely a következő pontokból áll:

  • támogatják a gazdasági kamarák megerősítését szolgáló törekvéseket, de ellenzi a kötelező kamarai hozzájárulás fenntartását, és a kötelező kamarai tagság rendszerét.
  • a gazdasági önkormányzatként működő kamarák a jövőben kizárólag szigorú vállalkozói kontroll alatt működhetnek, és elláthatnák a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzés felügyeletét is.
  • a kamarák feladatainak ellátáshoz szükséges pénzügyi fedezetet az állami költségvetésből kell biztosítani.

Dobrev szerint jelenleg az MKIK nem szolgálja, hanem uralkodik a vállalkozások felett, a jövőben viszont a költségvetésből finanszírozva kell megtalálni a szerepét a gazdasági önkormányzatként működve.

Dobrev Klára a programbemutató sajtótájékoztatóján azt ígérte, hogy a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként segíteni fogja a gazdasági kamarák megújítását, és véget fog vetni a Parragh-érának is, hogy a személyes ambíciók ne álljanak többé a társadalmi érdekek felett.

A teljes videót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek