Bősz Anett: A szegénységet nem lehet jobboldali politikával felszámolni! (+videó)

Főleg gazdasági témák határozták meg az érdi jelöltek vitáját.

Szombat este került megrendezésre Pest megye 01. számú választókerület képviselőjelöltjeinek vitája, amelyen Dr. Bősz Anett (DK), Tetlák Örs (LMP) és Ollero Marco (Momentum) vett részt. A vitát ezúttal is Gulyás Márton aktivista, a Partizán feje vezette.

2018-ban a kormánypárti Aradszki András mindössze 44 százalékkal szerzett mandátumot ebben a választókerületben, így az előválasztás győztese jó pozícióból várhatja majd az országgyűlési választást.

A bemutatkozó körben kiderült, hogy Tetlák Örs, Érd LMP-s alpolgármesterének célja, hogy „ne a 2010 előtti politika térjen vissza a választások után”, hanem merőben más minőséget tudjon kínálni Magyarországnak.

Ollero Marco arról beszélt: elege van abból, hogy a barátai sorra hagyják el az országot és képtelenség egyről a kettőre jutni, ezért küldetésének a változást és a közélet tisztaságának visszaállítását tekinti.

Dr. Bősz Anett 34 éves közgazdász, parlamenti képviselő, sportoló, edző, aki volt már külföldre szakadt magyar és hazatérő fiatal is. Doktori címét a Corvinus Egyetemen szerezte meg, jelenleg a DK frakcióvezető-helyettese és a költségvetési bizottság tagja. Az önkormányzatok finanszírozásának helyreállítását és az úthálózatok fejlesztését jelöltje meg legfőbb céljai között.

Az első vitablokk témája a “Kihívások az agglomerációban” volt.

A hatalmas zajszennyezés és gyakori közúti balesetek kapcsán Ollero kifejtette, hogy szükségesnek tartja bevezetni a 100 km/órás sebességkorlátozást az autópályán, valamint zajvédő falak felemelését. Visszaállítaná az önkormányzatiságot és legyen a városnak beleszólása abba, hogy mi épül a területén.

Bősz egyetértett abban, hogy szükséges bevezetni a sebességkorlátozást, bár nem tartja jó megoldásnak.

A tömegközlekedés megfelelő fejlesztésére koncentrálna,

valamint arra, hogy a kötöttpályás közösségi közlekedés mellett jelenlévő ráhordó járatokra lehessen az autók alternatívájaként tekinteni. Az emberek virágzó kertvárosokat és zöldövezeteket szeretnének, ehhez azonban meg kell teremteni egy olyan életformát, ami ezt lehetővé teszi. A tárnoki lakóövezet és az Elvira Major problémájára megoldásként földcserét javasolt.

Tetlák úgy érzi, a sebességkorlátozás bevezetéséhez csak az akarat hiányzik. Az autós forgalmat fontos lenne az értelmezhető tömegközlekedéssel és ráhordó közlekedéssel kiváltani, viszont szerinte a legjobb lenne munkahelyeket az agglomerációkba telepíteni. Ezen kívül elmondta, hogy kizárólag olyan ipari betelepülőt hajlandó fogadni, akik nem jelentenek komolyabb környezeti terhelést.

Mindhárom jelölt egyetértett abban, hogy

eltörölnék a kiemelt gazdasági övezetek intézményét, valamint népszavazást kezdeményeznének a tárnoki lakóövezetbe tervezett elektrolitgyár telepítéséről.

A DK-s jelölt arra, hogy a kormány egyedülálló egykulcsos személyijövedelemadót vezetett be 2010-ben úgy reagált, a világban sehol máshol nincsen tisztaformájú egykulcsos adórendszer, a legszegényebbeknek mindig van egy nulla százalékos adókulcs.

Bősz aláhúzta: biztos benne, hogy a szegénységet nem lehet felszámolni jobboldali gazdaságpolitikával, az irányelvei mindenképpen azok, hogy

4 millió szegény ember számára mérsékelni kell az SZJA-t, a szuperjövedelmekkel bíróknak pedig emelni.

Az LMP-s jelölt is támogatja a többkulcsos SZJA rendszerét, és úgy látja, hogy azoknak a munkavállalóknak, akik szomszédos városokba járnak dolgozni az adójuk 25 százalékának a saját településükön kéne maradnia. Ragaszkodik a minimálbér adómentességéhez is.

Ollero Marco a társasági adókulcsot 12 százalékosra emelné a multinacionális cégek miatt, akik kevés hozzáadott értéket teremtenek, ellenben hatalmas összegeket visznek ki az országból. Minimálbért keresőkkel nem fizettetné meg a személyi jövedelemadót, utána is sávosan növekedne a befizetés összege.

Utolsó vitablokkjukban, amelynek címe „Kormányváltás vagy rendszerváltás?” felmerült az a 2019-es eset, mikor kampányanyagot szivárogtatott ki a törökbálinti ellenzéki együttműködés egyik képviselőjelöltje a helyi Fidesz számára.

Tetlák úgy véli, hogy ő az a három jelölt közül, aki a legkevesebbet tud a törökbálinti esetről, minősíteni pedig nehéz lenne a történteket. Úgy látja, hogy a törökbálintiak azóta is kivételesen nehéz helyzetben vannak, azt azonban garantálja, hogy több ilyen nem fog megtörténni.

Bősz elmondta, hogy törökbálinti helyzetben mindenki hibát követett el és Szentmiklósi-Tóth Tamást ki fogja magából tagadni a közélet. Etikai kódexet fogalmazott meg és mindenkinek nyilvános a vagyonnyilatkozata a pártban. A DK-ba kerülése óta több százezer forinttal keres kevesebbet, mióta elhagyta a Párbeszéd frakciót, azonban úgy érzi, hogy hatékonyabban tudja képviselni az értékeket, amikben hisz.

A momentumos jelölt úgy érzi, hogy pártja nélkül nincs esély a rendszerváltásra, a 2022-es választások utáni ellenzéken belüli tisztaságra ők a garancia. Elmondta, hogy ő volt az, aki az 1 millió összeg feletti szerződéseket nyilvánossá tette Törökbálinton.

Záróbeszédében a DK-s Bősz Anett elmondta, hogy azért költözött haza Németországból, hogy helyreállíthassa a magyar jogállamot, Orello Marco szerint Orbán Viktor fél, Tetlák Örs pedig hangsúlyozta, hogy olyan összefogásra van szükség, amiben mindenki megtalálja a helyét.

A teljes vitát pedig itt tudod megnézni:

.

Valódi Hírek