Iránymutatás: Kiderült, miről beszélt zárt körben a pápa Orbánnal és Áderrel

A Vatikán tette nyilvánossá.

Nyilvánossá tette a Vatikán magyar nyelvű oldala azt a beszédet, amelyet itt-tartózkodása alatt Ferenc pápa zárt körben mondott a magyar püspöki karnak.

Miután Orbán Viktorral és Áder Jánossal találkozott, a Szépművészeti Múzeum reneszánsz termében a katolikus egyházfő demokráciáról és multikulturalizmusról is beszélt a püspöki kar előtt.

Három iránymutatást is adott:

  • legyenek az Evangélium hirdetői,
  • legyenek a testvéri szeretet tanúságtevői,
  • legyenek a remény építői.

Beszédében hangsúlyozta, hogy nem elég őrizni a múltat, a jövőbe is kell tekinteni. Úgy véli, a püspököknek nem elsődleges feladata

„a struktúrák bürokratikus irányítása, nem előjogok és előnyök keresése, hanem lángolóan szeressék az Evangéliumot, úgy, ahogyan van”.

Második iránymutatásában rávilágított arra, hogy Magyarországon régóta együtt élnek különféle népekből származó emberek.

„Különféle nemzetiségek, kisebbségek, vallási felekezetek, vándorlók alakították ezt az országot is multikulturális közeggé. Ez új valóság, amely kezdetben megriasztja az embereket.

A különbözőség mindig kicsit félelmet kelt, mert veszélyt jelent a megszerzett biztonságra és kihívást hordoz az elért stabilitás ellen.

Ugyanakkor nagy lehetőség arra, hogy megnyissuk a szívünket

az Evangélium üzenetére: „Úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket” (Jn 15,12).”

— fogalmazott. Úgy véli, a kulturális, etnikai, politikai és vallási különbségekkel szemben kétféle magatartás lehetséges: vagy bezárkózunk, vagy megnyílunk,

„és együtt gondozzuk egy testvéri társadalom álmát”.

Az, hogy mindenki a saját identitásához ragaszkodik, nem lehet oka a lenézésnek és az ellenségeskedésnek — hívta fel a figyelmet a pápa a 2017-es budapesti Kelet-Közép-Európa püspöki konferencián elhangzottakra.

Azt kérte a püspököktől, mutassák meg az egyház valódi arcát,

„amely mindenkit, a kívülről érkezőket is elfogadja, testvéri és nyitott a párbeszédre. Legyetek olyan főpásztorok, akik szívükön viselik a testvériséget.

A nyájnak ne gazdái legyetek, hanem atyái és testvérei.

A testvéries magatartás, amelynek művelésére kérlek titeket a papokkal és Isten egész népével, váljon egy fényes jellé Magyarország számára.

Így formálódik egy olyan egyház, amelyben főként a világiak, mindennapi életük minden területén, a családjukban, a társadalomban és hivatásukban az evangéliumi testvériség kovászává válnak. Legyen a magyar egyház a hidak építője és a párbeszéd előmozdítója!”

— mondta.

Úgy gondolja, a vallásos hagyományok álcája alatt sok árnyék is megbújik.

„Vannak társadalmi problémák is: a családok nehézségei, a szegénység, a fiatalok világának gondjai egy olyan közegben, ahol a demokráciának még meg kell erősödnie”

— fogalmazott.

Harmadik iránymutatásában azt kérte a püspököktől:

„Mint ennek az országnak a püspökei, szavaitok mindig öntsenek bátorságot az emberekbe. Ne hagyják el ajkaitokat olyan szavak, amely eltávolítanak embereket, ítéleteket hirdetnek, inkább segítsetek Isten népének, hogy bizalommal tekintsen a jövőbe, és segítsetek az egyes embereknek, hogy életük szabad és felelős főszereplőivé váljanak, mivel az élet kegyelmi ajándék és nem megfejtendő rejtvény.”

Úgy véli, Magyarországnak is arra van szüksége, hogy a társadalom és a vallás terén is új testvériség szülessen.

„Köszönöm nektek mindazt, amit tesztek és szívemből megáldalak benneteket. A Szűzanya védelmezzen és Szent József őrizzen benneteket. Köszönöm.”

– zárta a beszédet.

(kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)

 

Valódi Hírek