Kiderült: Idén is használta a kormány a kémszoftvert — Egy ellenzéki lap tulajdonosának a telefonját törték fel

Jogállam magyar módra.

A közelmúltban is használták Magyarországon a Pegasus nevű kémszoftvert, méghozzá a volt MSZP-s politikus, később ellenzéki laptulajdonos, Páva Zoltán ellen — derítette ki a Direkt36.

Páva Zoltán az Ezalényeg.hu oldalt működteti, telefonját az oknyomozó portál Telexen megjelent cikke szerint idén tavasszal törték fel a programmal.

Az érintett telefonját az Amnesty International és a Citizen Lab szakértői vizsgálták meg, és megállapították, hogy a kémszoftver idén március 16. és 24., illetve május 23. és 27. között volt jelen a készüléken.

A program a készüléken található

minden adathoz hozzáfért,

távolról a telefon kamerája és mikrofonja is bekapcsolható volt általa.

Júliusban robbant a bomba, hogy ahogy arról mi is beszámoltunk, a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette tényfeltáró projekt részeként kiderült, hogy magyar tényfeltáró újságírókat, ellenzéki politikusokat, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletembereket, illetve az ő szűkebb környezetüket is megfigyelték az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramjával, a Pegasussal.

A nemzetközi újságírócsapat akkor egy 50 ezer telefonszámot tartalmazó adatbázisra bukkant rá: a számok tulajdonosait figyelhették meg. A Direkt36 a botrány kirobbanásakor 300 magyar telefonszámról írt.

Páva Zoltán telefonszáma nem volt rajta ezen a listán, vélhetően azért, mert ő már a kiszivárgás után vált célponttá, írja a lap.

Az ügy kirobbanása után a magyar kormányból senki sem tagadta egyértelműen azt, hogy a magyar állam megvette a szoftvert.

 

Valódi Hírek