Felbőszítette a környezetvédőket Orbánék természetrombolása: Bécsben tüntettek Mészáros Lőrinc gigaberuházása ellen

A Fertő-tavi építkezés azonnali leállítását követelték.

Kedd délelőtt a Greenpeace aktivistái tüntettek a bécsi nagykövetség előtt azt követelve, hogy állítsák le azt a Fertő-tavi gigaberuházást, amelyet Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. épít – írja a G7.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a Fertő-tó természetvédelmi területén, 60 hektáron akar négycsillagos szálloda, kikötő és 16 teniszpálya épülhet állami pénzből. Az aktivisták szerint azonban

ez veszélyezteti a világörökség részét képező tó élővilágát.

A tüntetésről beszámoló Der Standard osztrák lap azt írta, habár az építkezés csak a tó magyarországi partján folyik,

a környezetvédők szerint a hatások az egész tóra károsak, így az osztrák partot is érintik.

A Der Standard szerint a tüntetésen 15 aktivista vett részt, közülük hárman felmásztak a nagykövetség erkélyére, és kitűztek egy transzparenst. A rendőrség is kivonult a helyszínre, mert a gyülekezést nem jelentették be.

Az osztrák lap cikkében felidézte, az építkezés kivitelezői a magyar oldalon Fertőrákosra egy 100 szobás, négycsillagos szállodát akarnak építeni 880 férőhelyes parkolóval.

Továbbá egy olyan kikötőt is létesítenének, amely 850 kishajó befogadására lenne képes.

Ez a projekt jelenleg a régió legnagyobb terve, összesen 80 focipályányi területet foglalna el, és 30 milliárd forintos állami beruházásként valósulna meg.

Herwig Schuster, a Greenpeace osztrák szóvivője a Der Standardnak elmondta, habár a magyar kormány azt állítja, hogy az építkezés nem lesz hatással Ausztria élővilágára, a munka valójában mindössze egyetlen kilométerre zajlik az osztrák határtól. Ezért Schuster szerint a magyar kormány hozzállása teljesen elfogadhatatlan.

A környetezetvédő szervezet szerint az építkezés túlságosan nagy a természetvédelmi terület tűrőképességéhez viszonyítva. Az építkezés miatt a terület növény- és állatvilága, különösen a madarak szenvedhetnek el súlyos károkat.

A Greenpeace aktivistái mellet a Fertő-tavi beruházás rengeteg embert megmozgatott, az építkezés leállítását követelő petíció ugyanis két hét alatt több mint 20 ezer aláírást kapott.

Az osztrák kormány emellett arra kérte a magyar hatóságokat, hogy hozzák nyilvánosságra az építkezési tervek pontos részleteit, erre ugyanis eddig nem került sor.

(G7 nyomán)

Valódi Hírek