Most derült ki: Botránymentes vb-selejtezőt kért a FIFA Szijjártóéktól és az MLSZ-től két nappal az angol-magyar előtt

Hiába.

Két nappal az angol-magyar világbajnoki selejtező előtt, már múlt szerdán Budapestre érkezett Kevin Lamour, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) főtitkár-helyettese azért, hogy a pénteki magyar-angol világbajnoki selejtező előtt egyeztessen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, illetve Csányi Sándorral, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökével, az UEFA alelnökével – tudta meg a Népszava.

A lap forrásaira hivatkozva azt írja, Lamour azt kérte Szijjártóéktól, hogy az eddigieknél többször hívják fel a figyelmet a sportszerű szurkolás fontosságára,

ne legyen botrány a pénteki meccsen.

A főtitkár-helyettes arra is felhívta a magyar fél figyelmét, hogy a FIFA sokkal szigorúbban szankcionálja a lelátói rendbontásokat, mint az UEFA.

A magyar szurkolók nyári Európa-bajnokságon mutatott diszkriminatív megnyilvánulása miatt ugyanis az UEFA három zárt kapus mérkőzésre, és 100.000 euró megfizetésére büntette az MLSZ-t. Lamour ezért a még súlyosabb szankciók elkerülése érdekében rendkívül fontosnak tartotta, hogy minden rendben legyen az angolok elleni meccsen a lelátón.

A Népszava szerint Szijjártó Péter a főtitkár-helyettes felvetésére úgy reagált, hogy

aggodalomra semmi ok.

Lamour emellett a budapesti látogatásán azt is elmondta,

jó lenne, ha a magyar politika nagyobb távolságot tartana a labdarúgástól.

Ahogy azt is kérte, a szurkolók fogadják el, hogy vannak csapatok, amelyek letérdelnek a rasszizmus elleni tiltakozásuk jeleként. Lamour azt is jelezte, a korábbi büntetések után, illetve folyamatban lévő vizsgálatok közben nem szerencsés, ha a lelátón az UEFA-t és FIFA-t sértő rigmusok is hallhatók.

A találkozóról egyébként Szijjártó Péter is beszámolt a Facebook-oldalán, ahol a külügyminiszter azt írta:

Magyarország az elmúlt években többször is letette a névjegyét az európai futball asztalára. Igaz ez a válogatott szereplésére és nagy futballesemények magyarországi megrendezésére is. A labdarúgás fejlesztése érdekében tett erőfeszítéseink egyértelműen kivívták az UEFA elismerését is.

Kevin Lamour UEFA főtitkár-helyettessel, aki a ma esti magyar-angol meccsre érkezett Magyarországra, arról beszéltünk, hogy a futballt meg kell őrizni úgy mint „mindenki sportja”.

Ezzel teljesen ellentétes egyes nagy pénzügyi alapok gazdasági érdeke, amely az európai szuperliga létrehozására vonatkozik.

A magyar kormány minden segítséget megad az UEFA-nak ahhoz, hogy az európai klubcsapatok versenyeit továbbra is az esélyegyenlőség jellemezze, hogy minden európai bajnokcsapatnak legyen sansza arra, hogy megmutassa magát a legjobbak seregszemléjén, vagyis a Bajnokok Ligájában”.

A Népszava kereste a külügyminisztériumot t9bbek azzal kapcsolatban, hogy mi a véleményük a botrányba fulladt angol-magyar találkozó után, szerintük minden rendben volt-e és kit terhel a felelősség azért, ha a FIFA valóban szigorúbban lép fel az UEFA-nál is? A KKM azonban nem reagált a megkeresésükre.

(Népszava nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/09/03/a-fideszes-kepviselo-ugy-tudja-az-angolok-trianonert-is-terdeltek-a-budapesti-vb-selejtezon

Valódi Hírek