Kezdődik az Eucharisztikus Világkongresszus: Magyarországra érkezik Ferenc pápa

Mutatjuk a programokat!

Szeptember 5-től 12-éig tartják Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszust. Az esemény a katolikus egyház egyik legfontosabb rendezvénye, amely világszintű figyelemre tart számot.

Az esemény 140 éves hagyományokkal rendelkezik, és négyévente szervezik meg a világ különböző pontjain. Budapest az elmúlt közel másfél évszázadban egyszer volt már a házigazdája a rendezvénynek: 1938 májusában is hazánk adott helyet a kongresszusnak. Az egyhetes programot eredetileg tavaly rendezték volna meg Magyarországon, de a járvány második hulláma miatt egy évvel elhalasztották.

A rendezvénysorozat hivatalos célja a hit, a vallás és Krisztus megértése, illetve a kereszténység megélése. A programok során a különböző társadalmi kérdésekre is fel kívánják hívni a közvélemény figyelmét.

A kongresszusra 5 kontinensről közel 60 előadó érkezik. A résztvevők közül

a legnagyobb figyelem a katolikus egyház fejére, Ferenc pápára fog irányulni.

Emellett fellépnek majd függőséggel küzdő fiatalokat támogató, az elmagányosodás ellen küzdő, valamint a háborús helyzetben lévő közösségeket védő keresztény szervezetek.

A programsorozatok fő helyszíne a Kossuth tér, emellett a Hungexpo, a Kossuth tér, a Szent István-bazilika és a Papp László Sportaréna is a kiemelt helyszínek között szerepel. A zárómise főfellépője Tóth Gabi, Sena Dogu és egy 2100 tagú énekkar lesz.

Erdő Péter bíboros szerint az esemény kizárólag vallási rendezvény, politikai felhangok nélkül, és erre a szervezők különösen ügyelnek. Ennek ellenére az elmúlt hónapokban jelentős visszhangot kapott az — a később megcáfolt — információ, amely szerint Ferenc pápa egyáltalán nem fog találkozni Orbán Viktorral a programok során.

A híren felháborodott Bayer Zsolt, aki a pápát lehülyézte és ostoba politikai véleményvezérnek titulálta, emellett pedig marhának is nevezte. A kormánypropaganda egyébként a megválasztása óta előszeretettel hivatkozik migránspápaként Ferencre.

Miután kiderült, hogy a pápa mégis találkozik Orbánnal és Áder Jánossal, elcsitultak a kedélyek. Az azonban már most valószínűsíthető, hogy

Orbánék és Ferenc pápa találkozója csak a kötelező, protokolláris programokra szorítkozik.

(Telex/Nyugati Fény)

Valódi Hírek