„Azóta is nagyon röhögök” — Megszólalt Cserhalmi György a nagy port kavaró székfoglaló beszédéről

Cserhalmi kedden este mondott székfoglalót az MMA-n.

Beszámoltunk róla, hogy a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja lett Cserhalmi György színész, rendező, aki a kedd esti székfoglalóján felolvasta az „Állj, ki vagy” című dolgozatát, amelyben többek között

kiállt a korábbi Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett, illetve bírálta a kormány politikáját is.

Cserhalmi szerint az az SZFE-n az oktatás „okos, értékes, érzéki, európai” volt.

Illetve támadta azt az érvelést, amely szerint az egyetemen nem termeltek hazafiakat, honfiúkat és honleányokat. Elmondta, egy olyan országban szeretne élni,

“ahol a politika nem téveszti össze magát a tízparancsolattal, ahol hihetünk magunkban és hisznek nekünk”.

Nemzet Színészének beszédét beszámolók szerint visszafogott taps fogadta, Nagy Viktor, az MMA tagozatvezetője pedig azt is megjegyezte, hogy több ponton tudna vitatkozni a székfoglalóval.

A kritikus hangvételű székfoglalóról beszámoló Népszava próbálta megszerezni a teljes beszédet az Akadémiától, de nem adták oda Cserhalmira hivatkozva, aki előtte szóban viszont engedélyt adott a lapnak a közlésre.

A nagy port kavart beszéd után Cserhalmi az Indexnek elmondta, a beszéd egy kulturális eseményen, akadémiai székfoglalón hangzott el, és nem szeretné, ha bárki politikai szövegként használná.

A színész-rendező hozzátette, nagyon kell nevetnie, amikor eszébe jut:

„annyira betojtak a beszédemtől, hogy elhatárolódtak tőle. Hányat is írunk, 2021-et? Istenem, teljes Szabad Nép-félóra volt, röhögtem nagyon”.

Cserhalmi elmondta, nagyon jóban van a fiatalokkal, és azt tapasztalja, hogy „ők nem engedik magukat egymásra uszítani”, de szerinte „van egy nemzedék, amelyik hajthatatlan”.

Az interjúból az is kiderült, Cserhalmi a 2019 szeptemberében elhunyt Sára Sándor, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőrnek ígérte meg, hogy belép az MMA-ba, és reméli, tud használni azzal, hogy tag lett.

(Index nyomán)

Valódi Hírek