Kiderült: A koronavírus volt a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon 2020-ban

A tavalyi többlethalálozást egyértelműen a járvány okozta.

A koronavírus-fertőzés volt a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon 2020-ban, csak daganatos megbetegedések és a keringési rendszer különböző betegségei követeltek a Covid-19-nél több halálos áldozatot – írja a G7 a KSH nemrég közzétett hivatalos adatai alapján.

A lap szerint a KSH adataiból az látszik, hogy a legtöbb halálok esetében nincs eltérés a korábbi trendekhez képest,

azaz a tavalyi többlethalálozást egyértelműen a járvány okozta.

A vírus emellett a várható időtartamot is csaknem nyolc hónappal vette vissza.

Tavaly több mint 141 ezren haltak meg Magyarországon. Ennél utoljára csak 1999-ben veszítette több ember az életét, az elmúlt nagyjából másfél évtizedben pedig jellemzően évi 10-15 ezerrel haltak meg kevesebben az országban.

2020 végéig összesen

8981-en haltak meg koronavírusban.

Ez a G7 szerint kevesebb, mint amennyiről év végéig az operatív törzs beszámolt, náluk ugyanis december 31-én már több mint 9500 halottat tartottak nyilván.

A legtöbben, közel 66 ezren valamilyen keringési betegségben haltak meg Magyarországon. A G7 szerint azonban ennek is köze lehet a járványhoz. A korábbi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az influenzajárványokkal sújtott években is mindig megugrik a keringési betegségek áldozatainak száma.

Daganatos betegségekben és a légzőrendszer megbetegedéseiben ugyanakkor ezúttal kevesebben hunytak el a korábbi években tapasztaltnál. Összességében azonban 2020-ban is nagyjából ugyanannyian hunytak el ezekben a betegségekben, mint átlagosan az azt megelőző 10 évben.

A KSH adatai szerint viszont köszönhetően főként a lezárásoknak a korábbi évekhez képest kevesebben haltak meg autóbalesetben, az elhunytak száma ebben a tekintetben hatvanéves mélypontra süllyedt.

(g7 nyomán)