Szétszedték Orbán agitációs levelét: Tele van hazugságokkal és csúsztatásokkal

Több millió magyarnak küldték ki az elmúlt napokban, de nem sikerült igazat írni benne.

Beszámoltunk róla, hogy Orbán Viktor levelet küldött a vakcinára regisztrált magyar polgároknak. Ebben a miniszterelnök arra kérte a már beoltottakat, hogy győzzék meg azokat, akik még nem éltek a vakcina adta lehetőséggel.

Orbán levelében arról írt, hogy a magyar emberek sikerrel vették fel a harcot a járvánnyal, „együtt sikerült letörnünk a járvány harmadik hullámát, és az oltásoknak köszönhetően megmentettük sok ezer honfitársunk életét”.

Hozzátette, a járványhullám megállítása a vakcináknak volt köszönhető, és azt is leírta, hogy

az új mutációk már az ajtókon dörömbölnek“.

„A magyar kormány ezért felkészítette Magyarországot a negyedik hullámra”, mindenkinek jut elég vakcina, és mindenki oltassa is be magát, aki még nem tette, mert így tudjuk megvédeni az országot az újabb hullámtól – írta a kormányfő.

A Telex azonban kiszúrta, Orbán levelében van egy olyan rész, amely nem teljesen felel meg a valóságnak:

Magyarországon az Európai Unión belül elsőként oltottunk be a népesség felénél több embert két oltással, így nekünk állnak rendelkezésre a legmegbízhatóbb adataink arról, mennyire véd az oltás az újrafertőződéstől”.

Az Our World in Data adatai szerint ugyanis a teljesen beoltottak lakosságarányában Magyarország május 2-án állt az élre, megelőzve Máltát. Ezt követően a toplista élén két hetet töltöttünk,

május 17-én Málta 28,7 százaléknál visszavette a vezetést — és azóta is ők állnak az élen.

Magyarország viszont azóta fokozatosan csúszik vissza a ranglistán,

jelenleg a tizenegyedik helyen állunk 56,97 százalékkal.

Ez alapján tehát nem világos, hogy Orbán vagy a levél eredeti szerzője, miért írta bele ezt a csúsztatást abba a levélbe, amivel oltásra akarják ösztönözni embereket, hiszen az érvelés enélkül az elem nélkül is megállt volna a helyét.

És ha már mindenképpen bele akartak írni valamit, amiben egy ponton mindenki másnál jobban voltunk,

találhattak volna olyat, ami ráadásul még igaz is

– írja a Telex.

Az ugyanakkor nem véletlen, hogy Orbánék sikerkommunikációja korábban főként az egy oltásos mutatóról szólt, az első oltást felvevők tekintetében ugyanis jóval hosszabb ideig álltunk sokkal előnyösebb helyen. Azóta viszont Magyarország ebből a szempontból is visszacsúszott az EU középmezőnyébe: jelenleg a 17. helyen állunk 59,04 százalékkal.

(Telex.hu nyomán)

Valódi Hírek