Most derült ki: Tíz évre titkosították Orbánék a Velencei-tó vízpótlásáról szóló előterjesztést

A Kormányiroda titkosításra hivatkozva nem adta ki az előterjesztést.

Tíz évre titkosították a Velencei-tó vízpótlására készült kormányzati előterjesztést – közölte Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán kedden.

Mint írja, a momentumos József Andrással együttműködésben megvitatták az ügyet, és ezt követően adatkérést nyújtottak be Miniszterelnöki Kormányirodához, ahonnan azt a választ kapták, a Velencei-tó vízpótlására vonatkozó kormányzati előterjesztést egy évtizedre titkosították.

A Kormányiroda teljes válaszában úgy fogalmazott:

„Fentiekkel összefüggésben tájékoztatjuk, hogy az adatigénylésében megjelölt előterjesztést nem a Miniszterelnöki Kormányiroda készítette.

Jelezzük továbbá, hogy a tárgyi előterjesztést a Kormány tárgyalta, azonban a kormányzati döntés még nem született, így tekintettel az Info. tv. 27. § (5) bekezdésére, miszerint a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános, az Ön által kért dokumentumot nem áll módunkban megküldeni”.

Korábban Tessely Zoltán a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos arról beszélt egy interjúban, hogy a normális szinthez képest 80 centiméter hiányzik idén a Velencei-tó vízszintjéből, ez azonban nem egyedi, 1993-ban és 2005-ben is hasonló volt a helyzet.

Tessely elmondta víz pótlására készítettek egy előterjesztést a kormánynak, mindenki abban bízott, hogy ezt akár rövidesen elfogadhatják, és megindulhat a tó feltöltése.

A tervet a gazdaság újraindításáért felállított operatív törzs is támogatta, így azt Szijjártó Péter külügyminiszter a kormány elé terjesztette. A kormány szerint viszont a szükséges pénzeszköz olyan nagy mértékű, hogy az ország jelenlegi helyzetében a kormány ezt nem szándékozik biztosítani.

Tessely hozzátette,

a terv megvalósításához 40 milliárd forintra lenne szükség.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) augusztus 21-én számolt be a tóban tapasztalt újabb jelentős halpusztulásról, amely a szövetség szerint részben a tó alacsony vízállásának következménye.

A MOHOSZ közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a tó tartósan és tendenciózusan alacsony vízállása és az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg mennyisége a közeljövőben

egy tartós vízpótlási beavatkozás kidolgozását és kivitelezését, párhuzamosan egy átgondolt nádművelés beindítását igényli.

„A vízellátás megoldása, annak biztonsága – a halgazdálkodáson, a halállományon messze túlmutatva – a térségi turizmus, az itt élők életminősége érdekében is kiemelten fontos kormányzati feladat.

A tárgyban az első kormányzati intézkedések már meg is történtek, s első körben a horgászszövetség is bevonásra került a tó jövőjének tervezése tárgyában”

– írta közleményében a horgász szövetség.

Valódi Hírek