Külügyminisztérium: Szijjártó Péter épp szabadságát tölti, a magyarokat pedig a NATO hozza haza Afganisztánból

Sajtótájékoztatót tartott a külügyi államtitkár az afgán helyzetről.

„Katonai szövetségeseinknek köszönhetően biztosított annak a 26 magyar állampolgárnak a hazahozatala, akik nem a magyar állammal voltak szerződéses viszonyban, attól függetlenül voltak Afganisztánban”

mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatót az afgán krízissel kapcsolatban.

Az államtitkár szerint Afganisztánban jelenleg azoknak a táliboknak a jóindulatán múlik, hogy ki tudják-e menekíteni az állampolgáraikat a NATO-tagországok, akikkel 20 évig háborúztak.

Azzal kapcsolatban, hogy hány magyar rekedt Afganisztánban a külügyi államtitkár nem közölt pontos számot, azt viszont elmondta,

van egy 26 főből álló csoport, az ő hazahozataluk biztosított, és ha minden simán megy, belátható időn belül Európában lesznek.

A Magyar Hang értesülései szerint az ő hazahozataluk történhetett meg kedden este a pápai székhelyű Stratégiai Légiszállítási Képesség C-17-esével.

Az államtitkár szerint a többi magyar állampolgár hazahozatala jelenleg is szervezés alatt van.

Elmondta, a honvédség pápai bázisrepülőterén a szállító repülők meneteiről nem adhat pontos felvilágosítást, de ezek nem a magyar honvédség kötelékében, hanem NATO-kötelékben működnek.

Magyar Levente közölte azt is, nem tesznek elvi elköteleződést arra vonatkozóan, hogy Magyarország segítséget nyújt minden, a tálib rezsim elől menekülő afganisztáni állampolgárok elhelyezésében. Azt viszont elismerte, hogy az emberek élete jelenleg „halálos veszélyben” van Afganisztánban.

Ugyanakkor a kormány csak azoknak az afgánoknak és közvetlen családtagjaik kimenekítésében vesz részt, akik

„a magyar katonák bajtársaiként” segítették a magyar misszió munkáját.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy szerinte hibás nagyhatalmi döntések miatt alakult ki a krízishelyzet Afganisztánban, amelyek miatt most emberi jogok sérülnek és kerültek veszélybe az országban.

Magyar Levente szerint az EU-nak az amerikai szövetségeseknél korábban kellett volna lépnie és megoldásokat javasolnia, vagy a tálib hatalomátvétel után segíteni a szomszédos országokat a határellenőrzés megerősítésében.

A sajtótájékoztató első újságírói kérdése arra vonatkozott, hol van Szijjártó Péter külügyminiszter.

„Nem tudom, hol van a miniszter úr, annyit tudok, hogy szabadságon van”

– válaszolta Magyar Levente, aki nem tudja pontosan, mettől meddig tart Szijjártó szabadsága, ugyanakkor nem merült fel, hogy az afganisztáni helyzet miatt visszatérjen, így is naponta többször beszélnek.

Magyar szerint a külügy, a belügy és a honvédelmi minisztérium ura a helyzetnek.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek