Polt Péterék az Igazságügyi Palotában állíttatják ki Orbánék Alaptörvényét, a Nemzeti Hitvallásnál kinyitva

Csaknem a Szent Koronával teszik egyenértékűvé az Alaptörvényt.

Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke és Polt Péter legfőbb ügyész kedden közös közleményben jelentette be, hogy az Igazságügyi Palota épületében, az előcsarnokban elhelyezett Justitia-szoborral átellenben,

zárt tárolóban Magyarország Alaptörvénye díszkiadásának kihelyezését rendelték el akként, hogy az a Nemzeti Hitvallásnál legyen kinyitva

– szúrta ki a Népszava.

A közös intézkedésről szóló dokumentum szerint a látványosság a kormány augusztus 4-ei határozatán alapszik. Ebben a kormány arról rendelkezett, hogy az Alaptörvény 10 éve történt elfogadásának tiszteletére és az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásának jelentőségére figyelemmel minden kormányzati épületben ki kell helyezni az úgynevezett Nemzeti Hitvallást.

A Varga Zs. és Polt által aláírt rendelkezésben mintegy figyelemfelhívásként a legfőbb ügyész és a Kúria elnöke megjegyzi azt is, hogy

„Az Alaptörvény Magyarország jogrendszerének az alapja, rendelkezései mindenkire nézve kötelezőek, a közhatalom gyakorlásának és a jogszabályok értelmezésének általánosan kötelező kerete.”

A Nemzeti Hitvallás elrendelt kihelyezését ugyanis heves ellenállás fogadta több politikai szereplő részéről is. Így Karácsony Gergely főpolgármester korábban bejelentette, a fővárosi önkormányzat nem tesz eleget a kormány kérésének, és a Hitvallás helyett a 1848. március 15-én elfogadott 12 pont másolatát teszik ki.

A DK politikusai szintén közölték, nem teljesítik a kormány kérését, és az orbáni hitvallás helyett Bibó István A szabadságszerető ember politikai tízparancsolata című iránymutatást fogják kifüggeszteni az önkormányzatokban. Ezzel bemutatva, hogy a kormány távol került korábban kitűzött céloktól, nevesül attól, hogy Magyarország szabad és demokratikus állam legyen.

A Nemzeti Hitvallás szövegében, amely az Alaptörvény preambuluma, és amelyet Szájer József és Gulyás Gergely írt tíz évvel ezelőtt olyan mondatok vannak, mint:

“Elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó szerepét.”

“Valljuk, hogy együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet.”

“Valljuk, hogy népuralom csak ott van, ahol az állam szolgálja polgárait, ügyeiket méltányosan, visszaélés és részrehajlás nélkül intézi.”

“Alaptörvényünk jogrendünk alapja, szövetség a múlt, a jelen és a jövő magyarjai között. Élő keret, amely
kifejezi a nemzet akaratát, azt a formát, amelyben élni szeretnénk.”

(Népszava nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/08/06/kinos-a-nemzeti-hitvallasnak-mar-az-elso-mondatat-sem-sikerult-helyesen-leirni-a-kormanyoldalon-foto

Valódi Hírek