„1-2 hét alatt kialakulhat a katasztrófahelyzet” — A virológus szerint elkerülhetetlen a negyedik hullám

Leginkább a diákok terjesztik a vírust.

Elkerülhetetlennek érzem a negyedik hullámot: az ország harmada nem oltatta be magát, ez a delta-variáns pedig legalább kétszer-háromszor olyan fertőző, mint az a vírus, ami tavaly volt forgalomban. Megvan az esély arra, hogy ugyanakkora hullám következzen be, mint a második, vagy a harmadik volt – reméljük, ezt sikerül elkerülni.

— ezt Duda Ernő virológus mondta a Pénzcentrum megkeresésére.

Az a helyzet, hogy ez egy exponenciális görbe,

1-2 hét alatt kialakulhat a katasztrófahelyzet,

de reméljük, hogy ez nem történik meg

Rossz döntésnek tartja, hogy az iskolákba szeptember első napjaiban szerveznek oltásokat, bár előnyösebb lett volna, ha korábban teszik meg ezt.

Én azt javasoltam, hogy a nyári táborokba szervezzenek oltási kampányt, mindenhol van orvosi felügyelet, be lehetett volna oltani rengeteg gyereket.

— nyilatkozta.

Duda Ernő szerint a középiskolások és az egyetemisták azok, akik a legjobban terjeszteni tudják a fertőzést a társadalmon belül, ugyanis ők találkoznak a legtöbb emberrel.

A maszkviselést nem tenné kötelezővé az órákon, ehelyett azt javasolta, hogy ameddig az időjárás engedi, addig tartsák nyitva az összes ablakot az iskolákban.

Amikor kiszabadulnak a gyerekek az óráról, harsány ordítással kommunikálnak egymással, ekkor történik a legtöbb fertőzés. Gondolom mindannyian vissza tudunk emlékezni, milyen hangzavar van egy iskolában a szünetben: márpedig

minél hangosabban beszél valaki, annál magasabb a fertőzés esélye

–magyarázta a virológus, hozzátéve, hogy az olyan intézmények és munkahelyek, ahol magas az alapzaj, nagyon veszélyesek.

A focimeccsek, sportesemények is szintén azért kockázatosak,

mert ott mindenki torkaszakadtából ordít, ugyanez a helyzet az iskolai szünetekkel is”.

Valódi Hírek