Sokáig tartott, de végül kiderült, hogy áll az átoltottság településenként

Kiábrándító adatok.

Kezelhetetlen táblázat formájában ugyan, de végül egy hónap után kiadta a településekre bontott védettségi adatokat Szél Bernadettnek a Fővárosi Kormányhivatal.

A képviselő Facebook-oldalán tette közzé a nagy munkával letisztázott adatokat pénteken.

A bejegyzésből kiderül, hogy augusztusig országosan

6 560 942 darab

védettségi igazolványt postáztak ki, ám ilyet nem csak a koronavírus ellen beoltottak, hanem azok is kaptak, akik igazoltan felgyógyultak a betegségből.

Az igazolvánnyal rendelkezők aránya Budapesten a legmagasabb (78,4 százalék), Borsodban pedig a legalacsonyabb (54,9 százalék).

A járások szerinti bontásban a Győri, a Budakeszi, a Dunakeszi és a Szombathelyi járásban a legmagasabb az igazolvánnyal rendelkezők aránya (75 százalék), ennél egy-két százalékponttal alacsonyabb a Székesfehérvári, Gárdonyi, Veszprémi és Szegedi járásban.

Az arányokat tekintve a főváros 78 százaléka mellett a megyei jogú városok lakóinak 72 százaléka, a városok lakóinak 64 százaléka,

a községek lakosainak csak 57 százaléka

rendelkezik védettségi igazolvánnyal — írta le Szél a kiábrándító adatokat.

A posztot és a részletesebb elemzést itt tudod elolvasni:

„Régóta küzdök azért, hogy a hátrányos helyzetű térségek lakóira nagyobb figyelem jusson az oltási programban. Ahhoz, hogy lássuk, hol kell extra segítség, tudnunk kell azt is, hogy az ország egyes részein hogy állunk az oltásokkal.

Ezért kértem naivan a Kásler-minisztériumot, hogy küldjék el az oltottak települési szintű adatait, de az ember, aki ott se volt, szokásos válaszában azt írta, fogalma sincs róla, nem vezet erről nyilvántartást (!).

A Rogán-minisztériumot is megkértem, hogy mint az otlásregisztrációs oldalt üzemeltető tárca, küldje el a regisztráltak területi adatait. Hogy, hogy nem, ők is azt írták, nincsenek ilyen adataik, és nem is kötelesek „új minőségű” adatot előállítani. ‼️

Végül sikerrel jártam a Fővárosi Kormányhivatalnál: ez az a szerv, amelyik kipostázza a védettségi igazolványokat szerte az országba. Ők egy hónap után, augusztus 3-án elküldték a védettségi igazolványok települési adatait 👇🏻 (ld. topkommentben) — de persze egy kezelhetetlen táblázat formájában.

Iszonyat munka volt kimásolni, majd feldolgozni 3155 adatot, de a munkával végeztünk, sorolom, mire jutottunk!”

Valódi Hírek