Iványi Gábor: Ez Orbán Viktor személyes bosszúja, a Fidesz gyötör bennünket

Az egyházvezető úgy érzi, rosszabb a helyzet, mint 1989 előtt.

Beszámoltunk róla, hogy Iványi Gábor támogatóinak küldött leveléből derült ki, annyira súlyos Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) helyzete, miután az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megvonta a kiegészítő támogatásokat tőlük, hogy a héten NAV is le akart foglalni minden értékesíthető dolgot a szegedi intézményükben.

Az iskolában talált ingóságokat, így padokat, táblákat és az egyéb felszereléseket viszont nem találták értékesíthetőnek.

„Ami befolyik, azt le akarják foglalni. 250 millió forint erejéig már rá is terheltek, 125 milliót le is foglaltak, most a másik felét is le akarják foglalni” – mondta Iványi Gábor a Klubrádiónak adott nyilatkozatában csütörtökön.

Az egyházvezető szerint az adóhatóság az egyház járuléktartozásai miatt lép fel ellenük, amiket azért nem tudnak fizetni, mert az állam nem adja nekik a megállapodás szerinti támogatásukat.

Maruzsa Zoltán államtitkár ugyanis június elején azt a tájékoztatást adta a közösségnek, hogy a következő tanévre az EMMI nem köt köznevelési szerződést a testvérközösséggel.

Így a minisztérium a korábbi csökkentés után júniusban újabb 95 millió forintot vett el Iványiék iskoláiktól. Ezzel veszélyeztetve azok fennmaradását, csaknem 2500 szociálisan hátrányos helyzetű gyerek iskoláztatását és a velük foglalkozó mintegy 500 fő állását.

Iványi szerint az EMMI arra hivatkozva vonta meg tőlük a támogatást, hogy

a szegény gyerekek támogatása nem megtérülő befektetés.

Az egyházvezető ugyanakkor nem abban látja a megoldást, hogy visszaadja azokat a feladatokat, amiket annak idején az egyháza átvett az államtól. Ráadásul az államtól átvállalt feladatokat, így a szegény gyerekek oktatását, hajléktalanok ellátását vagy a szegényebb idősek ellátását elmondása szerint úgy vállalták el, hogy abban bíztak, az állam korrekt lesz velük.

És nem számított arra, hogy

„majd jön egy megkergült társaság, ami nemcsak az oroszokat akarja visszahívni, hanem kicsinyes bosszúból őket is megfosztja a tisztességesen szerzett jogaiktól”.

Iványi szerint a Magyar Állam több milliárd forintos tartozása van feléjük, de reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a „gonosz hatalom” meggondolja magát, és rájön, ez nem éri meg neki.

„Ez egy gonosz ördögi játék, amiben a Fidesz gyötör bennünket. Nincs másról szó, mint vallásüldözésről, miközben lépmutató módon a vallások védelmezőjeként illegeti magát.

Ez Orbán Viktor személyes bosszúja, nem pedig külön Maruzsának (az Emmi oktatásért felelős államtitkára — a szerk.) vagyunk antipatikusak”

– jelentette ki Ivány Gábor.

Rosszabb a helyzet mint 1989 előtt. Akkor az a hatalom szégyenlősebb és fáradtabb volt, a mostani hatalom tombol”

– mondta Iványi, aki szerint több mint tíz évig ellenszélben hajókáztak, de abban reménykedik, hogy „a következő választáson megbukik a jelenlegi rezsim”.

(Klubrádió nyomán)

Valódi Hírek