4 milliárdot sajnált a civilektől, de a saját szervezeteinek kiosztott ugyanennyit a kormány

Az esetek 70%-ban egyértelmű a kormánypárti kötődés.

A Norvég Alap támogatási ciklusának lejárta és azelőtt, hogy Magyarország elesett a nemzetközi felajánlástól, a magyar kormány létrehozta a Városi Civil Alapot.

A vitát a Norvég Alappal 2014ben robbantotta ki a Lázár János vezette miniszterelnökség azzal, hogy az állami tulajdonú Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte volna át a civil szervezeteknek járó 4 milliárd forint szétosztásának jogát. Az alap ragaszkodott volna ahhoz, hogy a saját jelöltjük, az Ökotárs Alapítvány dönthessen a pénz sorsáról.

A két fél éveken át nem tudott megegyezni a civil alap kezeléséről.

A támogatási időszak lejárt 2021-ben, a kormány pedig elismerte, hogy gyakorlatilag lemond a Norvég Alap támogatásáról, ami nem csak a 4 milliárdos civil alapot foglal magába, hanem további 73 milliárd forintot, amit a kormány oszthatott volna szét.

Az elveszett 4 milliárd forintos összeg helyére új programot hirdetett a magyar kormány. A szintén 4 milliárdos Városi Civil Alapot a Bethlen Gábor Alap osztja szét helyi civil szervezetek között.

Míg az Ökotárs Alapítványt korábban épp azért bírálták a kormány politikusai, mert szerintük túlságosan elfogultan ítélték oda a támogatásokat és „Soros György által támogatottnak” nevezték.

Az Orbán kormány által kinevezett Bethlen Gábor Alap döntése alapján a legnagyobb támogatást elnyert civil szervezetek több, mint fele valójában

Fidesz-KDNP-s politikusok, vagy kormánypárti színekben indult jelöltek szervezete.

Az Átlátszó.hu 81 szervezet között csak 26 olyat talált, amelyeknél nem mutatható ki a kormánypárti politikai kötődés egyértelműen.

Felbukkan köztük Kőszegi Zoltán, Dabas fideszes polgármestere által vezetett szervezet, valamint két, Németh Szilárdhoz köthető alapítvány is.

A Fideszhez közeli céges világ szereplői közül szintén többen nyertek civil támogatást. Kiemelhető név például Konczné Kondás Tünde, a Mészáros Lőrinc-féle cégbirodalom egyik fontos figurája. A támogatottak között szép számmal szerepelnek olyanok is, akik a közelmúltban nyíltan a Fidesz mellett kampányoltak.

Azoknál a szervezeteknél, amelyeknél nem mutatható ki politikai kötődés, szintén lehet furcsaságokat találni: 15 milliót nyert például a Balatonfüredi Utánpótlás Sport Club, amelynek az elnökhelyettese,

Glázer Róbert az a volt focista, akit Borkai-üggyel kapcsolatban hoztak hírbe.

Valódi Hírek