Tanárhiány: Könyörögniük kell az igazgatóknak, hogy az iskolájukba is jöjjenek utazó pedagógusok

Senki nem jár jól azzal, hogy a tanárok muszájból ingáznak az iskolák között.

„Ami az ellenzéki sajtóban előszeretettel emlegetett tanárhiányt illeti, hadd mondjak egy beszédes példát: hiába írják le az üres álláshelyekre hivatkozva, hogy szerintük kétezernél is több helyen hiányzik a kémiatanár, ez az adat nem fedi a valóságot,

mivel egyszerűen nem kell minden iskolába külön kémiatanár”

mondta Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke a Magyar Nemzetnek nemrég adott interjújában az oktatásban észlelt tanárhiányról.

Hajnal szerint az, hogy nem kell minden iskolába külön kémiatanár különösen az alacsony diáklétszámú intézmények esetében igaz, ahol évfolyamonként csak egy-egy osztály van, és így négy-öt iskola tudja párhuzamosan megadni egyetlen kémiatanárnak a teljes álláshoz szükséges óraszámot.

A hvg.hu szerda reggel közölt cikke szerint az áttanító vagy utazó tanárokat az elmúlt években valóban egyre több iskolában alkalmaztak Magyarországon. A Klebelsberg Központ kommunikációjában a rendszer előnyeit próbálja kiemelni főként a kisebb iskolák tekintetében.

A hvg által megkérdezett utazó tanárok ugyanakkor -, akik főként olyan tárgyakat tanítanak, mint a fizika, kémia vagy rajz – az ilyen jellegű óraadás hátrányait is kiemelték.

Egy kis szabolcsi iskola pedagógusa elmondta, az utazó tanároknak

csak arra van idejük „beüljenek a terembe, leadják az anyagot, és mennek is tovább”.

Emiatt nem tudnak segíteni a tantestületnek az ügyeletekben, a helyettesítésekben, sőt a napközi megszervezésében sem, és osztályfőnökséget sem tudnak vállalni.

Hozzátette, ezek a tanárok általában saját autót használnak az ingázásra, az útiköltségnek csak egy részét térítik meg számukra, és eleve az órákért is alacsony összeget, néhány ezer forintot kapnak, miközben kimaradnak a jutalmakból.

„Ez a helyzet senkinek nem jó, nem csoda, hogy néha úgy kell nekik könyörögni, hogy jöjjenek”

– jelentette ki a pedagógus.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke elmondta, az utazó tanárokkal ugyan ideig-óráig meg lehet oldani, hogy minden intézménybe jusson a hiányzó pedagógusokból, de a rendszernek rengeteg a hátránya, és ő is elismerte, hogy az intézményvezetők sem rajonganak érte.

A PSZ számításai szerint jelenleg körülbelül 12 ezer főállású pedagógus hiányzik a közoktatásból. Ez a szám pedig minden bizonnyal tovább fog romlani a jövőben. Totyik szerint a nyugdíjazások és a pályaelhagyás miatt a mostani 146 ezres létszám (ebben az óvodák, az általános iskolák és a középiskolák is benne vannak)

a következő öt évben körülbelül 22 ezer fővel fog csökkeni.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek