Kiborult Kovács Zoltán: Szerinte a baloldal a társadalom megosztására használja a vadászat témáját

Holott szerinte a vadászati kiállításhoz hasonlót még nem látott az ország.

Az idei „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon Magyarország a 2017-es vizes világbajnokság után újra megmutathatja, hogy mekkora tapasztalata van ilyen nagyszabású események szervezésében.

Ilyen komplex kiállítást a Hungexpo, Budapest és az ország még nem rendezett

– mondta Kovács Zoltán államtitkár, a világkiállítás megrendezéséért felelős kormánybiztos az Origónak.

A szerdán közzétett, MTI által szemlézett interjúban a kormánybiztos a rendezvényt jó alkalomnak nevezte a rendezvényszervező-ipar újraindulásának támogatására, valamint a konferencia- és a nemzetközi kiállításturizmus újraindítására is.

Arra kérdésre, hogy miért került a baloldal célkeresztjébe a vadászati világkiállítás, Kovács elmondta,”a hangulatkeltés és botránykeresés” a baloldal politikai eszköztárának központi eleme.

„Nyilván úgy gondolják, hogy a vadászat témaköre kiválóan alkalmas a társadalom megosztására, a hangulatkeltésre, emberek egymás ellen hangolására”

– mondta.

A kormánybiztos szerint ez nemcsak azért érthetetlen, mert a vadászat ügye nem lehet politikai kérdés, hiszen a 70 ezer embert soraiban tudó magyar vadásztársadalomban minden politikai meggyőződés képviselői ott vannak, köztük a baloldal prominensei is, hanem azért is, mert a 21. század elején a vadászat kérdéséhez kapcsolódó szakmai tartalom pont a baloldali aktivisták által előszeretettel kisajátított témák – az ökológiai, fenntarthatósági kérdések – körül összpontosul.

A támadásokat egyelőre nemcsak a tartalomra, hanem a rendezvény költségeire koncentrálva indították meg,

noha az emlegetett összegeknek szerinte semmi köze a valósághoz.

A kormánybiztos részletezte, a világkiállítás összköltségvetése – négy helyszínen: Budapesten a Hungexpón, Hatvanban, Keszthelyen és Vásárosnaményban, valamint egy többhetes rendezvénysorozat a lovas Európa-bajnoksággal együtt – az eredetileg tervezett 17 milliárd forint körül lesz, amihez hozzáadódik a Hungexpo 55 milliárd forintból történő teljes felújítása is.

Kovács szerint a felújítás viszont abban az értelemben kapcsolódik a világkiállításhoz, hogy a megújuló kiállítótér ad otthont ennek a rendezvénynek. Akárcsak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, illetve több más kiállításnak is a jövőben.

Az interjúban a kormánybiztos beszélt arról is, hogy a szeptember 25. és október 14. közötti világkiállítás 20 napja alatt 6 nemzetközi konferenciát rendeznek. A konferenciákon és a kiállításon jelen állás szerint a világ csaknem 100 országa képviselteti magát.

A Hungexpo teljes, 75 ezer négyzetméteres területét, azaz mind a 8 kiállítócsarnokot használják, ezek közül 6 pavilonban a kiállítás teljes időtartama alatta látogatható, múzeumszerű formátummal találkozhatnak majd a látogatók.

A magyar vadászat és vadászati kultúra ezeréves történetét bemutató kiállítás mellett külön csarnokot szentelnek a Kárpát-medence vizes élőhelyei bemutatásának, a hagyományos vadászati módoknak, lesz több ezer négyzetméteres trófeaszemle és -kiállítás, preparátorbajnokság és önálló kiállítótérben mutatkoznak be a világ országai és vadászattal, vadvédelemmel foglalkozó szervezetei.

Korábban mi is megírtuk, hogy a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által megálmodott, Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítást áprilisban kiemelt fontosságú rendezvénnyé nyilvánította a kormány.

A kiállításra 240 millió forintért rendelnek különböző szobrokat, így többek között egy 16 méter magas és 20 méter széles, 10 tonna elhullajtott szarvasagancsból készülő kaput is felállítanak.

Kovács Zoltán egyébként 2018 végén nevezte ki Orbán Viktor a kiállítás kormánybiztosává. A vadászati kiállítást szervező cégről pedig idén májusban derült ki, hogy abban érdekelt az államtitkár feleségének üzlettársa, Kovács Róbert is.

A vadászati világkiállítás lebonyolítására ugyanis az Egy a Természettel Nonprofit Kft.-t 563 millió forintos alaptőkével hozták létre.

A cég létesítő okirata szerint a cég felügyelőbizottságában Kovács Róbert már ekkor, 2019 februárjában pozíciót és havi bruttó 250 ezer forintos apanázst is kapott.

Az Opten szerint Kovács a kinevezésekor már csaknem egy éve a vadászati kiállításért felelős kormánybiztos Kovács Zoltán feleségének, Szikora Lindának az üzlettársa volt a Kartal-Ép Kft.-ben.

Erről bővebben itt olvashatsz:

Kovács Zoltán feleségének üzlettársa milliókat kapott Semjén vadászati kiállítását szervező cégtől

 

Valódi Hírek