Dobrev Klára: Kérdezem Orbántól, aki még jövő áprilisig miniszterelnök: Ahhoz elég kemények vagyunk mi nők, hogy haldoklókat ápoljunk a kórházakban, de a politikai döntésekhez nem?

Kemény üzenetet küldött a „nőügyekkel nem foglalkozó” Orbánnak a frissen zászlót bontott Kéksálas Mozgalom.

Az ellenzéki nők politikai szerepvállalását támogató Kéksálas Mozgalom tartott nagyrendezvényt szerdán este 6 órától az újbudai Bikás Parkban.

Az esemény házigazdája, Vadai Ágnes felidézte, hogy milyen otromba, nőgyűlölő beszólásokkal bombázzák a fideszes képviselők az ellenzéki nőket a Parlamentben.

Vadai emlékeztetett arra is: a magyar parlamentben a nők aránya mindössze

12,6 százalék.

Keszthelyi Dorottya, a DK XIII. kerületi előválasztási jelöltje arról beszélt, hogy a nők végzik a rosszul fizetett vagy fizetetlen ápolói-gondozói munkák javát, és hogy jelenleg Magyarországon a nőknek a sokszorosát kell letenni az asztalra, mint a férfiaknak, ha vinni akarják valamire.

Akkor lesz jó Magyarországon élni, ha mi nők szolidaritást vállalunk egymással – hangsúlyozta.

Kálmán Olga, a DK II. kerületi előválasztási jelöltje felidézte, hogy számtalanszor megkapta már a kérdést, hogy ki a jobb műsorvezető: a férfi vagy a nő. Miközben szerinte csak jó meg rossz kérdező van, és ez nem nemi alapon dől el.

Nekünk nőknek helyünk van a politikában, ne zárjanak ki minket a közéletből – húzta alá Kálmán Olga.

Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere arról beszélt: a kéksálas nők nem követelnek maguknak többletjogokat, csupán egyenjogúságot.

Gy. Németh Erzsébet, Budapest kulturális főpolgármester-helyettese, a DK XI. kerületi előválasztási jelöltje Michelle Obama szavait idézte, akinek fekete nőként sokáig kellett láthatatlanságban élnie.

Gy. Németh szerint ezt a láthatatlanságot kell a Kéksálasoknak legyőzniük, és „nemet mondani arra, hogy Orbánék írják az életünket”.

A nők éheznek a változásra, elég volt, hogy hallgatásra kényszerítenek minket – fogalmazott Gy. Németh.

Végül a hónapok óta az országot járó Dobrev Klára lépett a színpadra, aki hangsúlyozta: azokban az országokban, ahol több a női vezető, kisebb a korrupció, többet költenek oktatásra, egészségügyre, szociális ellátásokra, és kevesebb a gyűlöletbeszéd.

Képzeljünk el egy parlamentet, ahol 13 százalék a vidéikiek aránya, és mindenki más budapesti, pont ilyen igazságtalan a mai magyar parlament is, ahol mindössze 13 százalék a nők aránya. Nincs még egy ország Európában, ahol ilyen alacsony lenne ez a szám – tette hozzá.

Pedig mi nők épp olyan okosak és ügyesek vagyunk, mint a férfiak – amiben különbözünk, az az, hogy más az élethelyzetünk – mondta Dobrev Klára.

„Mi lenne, ha a döntéseket olyanok hoznák, akik átérzik, hogy milyen gyereket egyedül nevelő szülőként, vagy özvegyként élni?

Mi lenne, ha a döntéseket olyanok hoznák, akik tudják, hogy panelban vagy leromlott társasházban lakni milyen elképesztően drága, és azt mondanák, hogy újítsuk fel ezeket a házakat, ad rá pénzt az unió?”

– sorolta kérdéseit.

Ha több nő lenne a politikában, akkor lenne hangja az ápolónőknek, akiknek a 90 százaléka nő, lenne hangja a pedagógusoknak, akiknek a 75 százaléka nő – jelentette ki Dobrev Klára.

A DK miniszterelnök-jelöltje felidézte Orbán Viktor szavait, aki szerint a politika nem nőknek való, mert nem elég erősek hozzá.

„Ahhoz elég kemények vagyunk, hogy 24 órában lássunk el a haldoklókat a kórházakban? Csak ahhoz nem, hogy politikai döntéseket hozzunk?”

– kérdezte Orbántól, aki „már csak jövő áprilisig miniszterelnök”.

Dobrev Klára elmondta: azért vállalta a miniszterelnök-jelöltséget, mert érzi magában az erőt, az elhivatottságot, és a szakértelmet, hogy egy erősebb, gazdagabb, igazságosabb országot teremtsen Magyarországból.

A teljes videót itt tudod visszanézni:


.

Valódi Hírek