Dobrev Klára: A koronavírus halottainak 80 százaléka kisnyugdíjas volt! (+videó)

Ez súlyos.

Drámai adatokat ismertetett keddi sajtótájékoztatóján Dobrev Klára, az Európai Parlament magyar alelnöke, a jelenlegi állás szerinti legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Dobrev Klára a 24.hu által kiperelt dokumentumokra hivatkozva közölte: a kormány elhibázott járványkezelése miatt 2020 novemberében és decemberében

kétszer annyian haltak meg,

mint évvel korábban azonos időszakban.

Hozzátette: 26 ezer nyugdíjas halt meg az országban, ami azért drámai, mert az elhunytak jelentős részét meg lehetett volna védeni egy felkészült járványkezeléssel.

Van azonban egy még súlyosabb vetülete az adatoknak: a meghaltak többsége azok közül került ki, akik szegények, akiknek a nyugdíja nem érte el a 150 ezer forintot sem. Elsősorban azok a nyugdíjasok haltak meg, akiknek nagyon alacsony volt a nyugdíja – ismertette Dobrev Klára.

„Aki szegény ma Magyarországon, annak sokkal kisebb esélye van túlélni a járványt, mint akinek több jövedelme van”

– hangsúlyozta.

Az Orbán-kormány a járványban is az időseket tartotta feláldozhatónak, a nyugdíjas áldozatok rendkívül magas száma 17 milliárd forintos spórolást jelentett a kormánynak a nyugdíjkiadásokban.

Az időseknek adták a jelentős részben hatástalan kínai vakcinát is, holott épp nekik nem lett volna szabad, és semmilyen segítséget nem adtak az időseknek, sőt, a DK azonnali, 50 ezer forintos támogatásról szóló javaslatát is lesöpörték az asztalról.

„Soha többé nem fordulhat elő, hogy a kormány járulékos veszteségként tekintsen az idősekre. Az a kormány, amely nem becsüli az életüket végigdolgozott időseket, és nem védi meg őket egy világjárványban, a legsúlyosabb bűnt követi el, amit egy kormány elkövethet.”

– közölte Dobrev Klára.


.

Valódi Hírek