FRISS: Évekig tartó pereskedés után nyilvánosságra hozták Borkai Zsolt vagyonnyilatkozatát

Kiderült, miből telhetett a jachtos luxusnyaralásra.

A 2019-es jachtbotrány után az Átlátszó kikérte Borkai Zsolt vagyonnyilatkozatát, hogy megtudják, a volt fideszes győri polgármesternek miből telik a jachtos luxusnyaralásra.

A győri önkormányzat ugyanakkor megtagadta a vagyonnyilatkozat kiadását, emiatt pereskedés lett az ügy vége.

Borkai tavalyelőtt elbukta a 2018-as vagyonnyilatkozata miatt 3 éve indított pert. A Kúria ugyanakkor idén felülvizsgálta a bírósági ítéletet, és végül helybenhagyta azt. A per témája az volt, hogy a települési önkormányzatnak kötelessége-e kiadni a polgármester vagyonnyilatkozatát.

Az Átlátszó most azt írja, az ORFK Kommunikációs Szolgálatától augusztus 2-án azt a választ kapták, hogy

„az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közérdekű adattal visszaélés gyanúja miatt folytat nyomozást”.

Emiatt akár bűnügyi gyanúsítottá is válhatnak a főhivatalnokok, miután Borkai vagyonnyilatkozatát törvénytelen módon tartották vissza.

A lap azt írja, a bírói gyakorlat 2012 óta töretlen és következetes, a lényege ugyanis az, ha valaki emailben kéri az önkormányzati képviselő (polgármester, alpolgármester) vagyonnyilatkozatát, akkor emailben, elektronikus másolatban meg kell küldeni neki.

Győrben ugyanakkor törvénysértést követtek el azzal, hogy az adatigénylőnek csak szoros felügyelet alatt, előre egyeztetett időpontban adtak engedélyt arra, hogy betekintést nyerjen a vagyonnyilatkozatba.

Az Átlátszó azt írja, a győri önkormányzat a Kúria döntése után

az elektronikus kézbesítési rendszer „hiányosságaival” magyarázta a késedelmet, és most küldték el Borkai 2017-re és 2018-ra vonatkozó vagyonnyilatkozatát.

Ebből kiderült, győr egykori fideszes polgármesterének tulajdonát képezte 2017-ben és 2018-ban

  • egy 640 négyzetméteres győri építési telek,
  • egy 639 négyzetméteres győri lakóház,
  • egy megörökölt 64 négyzetméteres győri lakóház 4/6-od része
  • egy garázs,
  • egy 1.3-as Suzuki Swift
  • több mint 23 ezer négyzetméter szántóföld,
  • és 15 millió forint készpénz.

A vagyonnyilatkozatok szerint 2017-ben és 2018-ban, más adatbázisok szerint a huszonegyedik században Borkainak nem voltak és nincsenek gazdasági érdekeltségei, cégei.

A lap a Kúria döntése után a győri önkormányzat mellett a jegyzőt is kereste azzal kapcsolatban, hogy miért nem adják ki Borkai vagyonnyilatkozatait, de sem a polgármester, Dézsi Csaba András, sem Lipovits Szilárd nem válaszolt a leveleikre. Ahogy arra a kérdésükre sem kaptak választ, hogy mennyi közpénzt költöttek el a pereskedésre.

Borkai Zsolt vagyonnyilatkozatait teljes terjedelemükben itt és itt olvashatod.

(Átlátszó nyomán)

Valódi Hírek