Most derült ki: Orvoshiány miatt leállt az Uzsoki Utcai Kórház sürgősségi osztálya szerda délután

Humánerőforrás-krízis alakult ki a sürgősségi osztályon.

Augusztus 4-én, szerda délután 18 órakor leállt az Uzsoki Utcai Kórház sürgősségi osztálya Budapesten, miután a vállalkozó orvosok felmondásával jelentős orvoshiány alakult ki – közölte dr. Kunetz Zsombor a Facebook-oldalán csütörtökön.

Az oxyológus szakorvos, egészségügyi szakértő bejegyzésében közzétette azt a belső körlevelet is, amiben Dr. Tóth Ferenc orvosigazgató az osztályon kialakult humánerőforrás-krízissel indokolta a drasztikus döntést.

„Az ESZJTV (Egészségügyi Jogállásról szóló Törvény sic!) bevezetését követően sürgősségi betegellátó osztályunkon

a vállalkozó orvosok felmondásával jelentős orvoshiány alakult ki, így az SBO működését augusztus 4-én 18 órától intézményünk lemondani kényszerült”

– írta a körlevélben az orvosigazgató.

Az Uzsoki Kórház előreláthatólag augusztus 30. reggel 8 óráig nem tudja ellátni a sürgősségi ügyeletet

– derült ki a körlevélből.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) határozata szerint az instabil, vagy súlyos állapotú betegek ellátása az Uzsoki helyett

  • a Honvédkórházban
  • a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban Kistarcsán
  • illetve a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban és Rendelőintézetben történik.

A betegek koordinálása pedig az Országos Mentőszolgálat feladata.

Dr. Tóth Ferenc a kollégáinak írt belső körlevelében ugyanakkor leszögezte, hogy az SBO (sürgősségi osztály) lemondása a traumatológiai ügyeletet nem érinti, az változatlan formában ellátja feladatát.

„Elég gyorsan igazolta az élet, hogy azonnal végre kell hajtani azokat a változtatásokat az egészségügyben, amelyeket tegnap és ma írtam meg, valamint az egészségügyi jogállási törvényt azonnal vissza kell vonni.

Tökéletes példája az agresszív, át nem gondolt, úthenger mentalitásnak ez a helyzet. Ugyanis az új jogállási törvény rendkívül nehézzé tette a vállalkozó orvosok működését, akik ezelőtt több intézményben is dolgozhattak párhuzamosan.

Ennek vége, és bizony ezen az sem segített, hogy maga a törvény gyakorlatilag félig kész formában jelent meg. Sok módosítás még mindig nem készült el.

Holnap, majd amikor a sebészeten lesz ugyanez a helyzet, vagy a kardiológián, akkor azt is bezárják?
Végül a kórházat is?”

– fogalmazott dr. Kunetz a bejegyzésében.

Valódi Hírek