Botrány lett Kövér László szlovákiai látogatásából: Diplomáciai jegyzéket ért a házelnök somorjai beszéde

A szlovák külügy szerint a házelnök látogatása nem a jószomszédi kapcsolatok szellemében zajlott.

Beszámoltunk róla, hogy Kövér László nem magánemberként, hanem a magyar országgyűlés tagjaként látogatott hétfőn a felvidéki Somorjára, ahol a kitelepített magyarok emlékművének átadásán beszédet is mondott.

Kövér többek közt azt mondta a megnyitón:

“A bűn nem akkor teljesedik be amikor elkövetik, hanem akkor, amikor elfelejtik. Amit a felvidéki magyarság ellen 1945 és 1947 között elkövettek, az Isten és ember előtti bűn volt”

ha az áldozatok utódai elfelejtik az elődeik ellen elkövetett történelmi bűnöket, akkor a bűnök a jövőben megismétlődhenek, és az utódok ismét bármikor védtelen áldozatokká válhatnak”.

…van erkölcsi alapunk arra is, hogy szelíd, de állhatatos türelemmel várjuk a bocsánatkérés és elégtételadás gesztusát a magyarok ellen a múltban elkövetett bűnökért, az utánunk következő nemzedékek békéje érdekében”.

A házelnök beszédére szerdán a szlovák külügyminiszter is reagált, Ivan Korčok ugyanis Facebook-oldalán azt írta, csalódott amiatt, hogy állandóan üzenetek és felvilágosítások jönnek Budapestről a két ország közös történelmével kapcsolatban. A magyarokat pedig arra kérte, hogy mérlegeljék, mit mondanak, tekintsék Szlovákiát egyenrangú partnernek és ne sértsék meg a békét.

Kövér László somorjai látogatása után a szlovák külügyminisztérium diplomáciai jegyzéket is küldött Magyarországnak.

Ebben felszólították a magyar felet arra, hogy

a szokásos és szabványos diplomáciai eljárásoknak megfelelően járjon el, és előzetesen tájékoztassa a szlovák felet állami tisztviselői látogatásának céljáról.

A paraméter.sk cikke szerint a szlovák külügyminisztérium a jegyzékben arra is emlékeztette Budapestet, hogy továbbra is készek standard logisztikai támogatást nyújtani a magyarországi hivatalos látogatásokhoz, de nem tartják helyénvalónak, hogy a szlovák fél csak utólag értesül arról, hogy a magas rangú magyar politikai tisztségviselők milyen eseményeken vesznek részt Szlovákiában.

A külügyi tárca diplomáciai jegyzékben adott hangot csalódottságának házelnök beszédével kapcsolatban.

A szlovák külügy szerint ugyanis a látogatás nem a jószomszédi kapcsolatok szellemében zajlott.

Leszögezték, Szlovákia továbbra is kész minden, a kölcsönös kapcsolatokat érintő kérdésében egyeztetni Magyarországgal – írja a szlovák portál.

Kapcsolódó cikkünk:

Dávid Ferenc: A megkeseredett, zavaros gondolkodású Kövér László veszélyezteti a Szlovákiával kialakult jó viszonyt

.

(paramter.sk nyomán)

Valódi Hírek