Friss kutatás: Dobrev-Jakab párharc lehet a győzelemért, Karácsony lemaradva a harmadik

Úgy tűnik, a karakán elszámoltatásra készülő jelölteket preferálják jobban az ellenzékiek.

Csütörtökön közzétette friss közvéleménykutatási eredményeit a kevés komolyan vehető intézetek egyike, a Závecz Research.

A felmérésből kiderül, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek esetében Dobrev Klára és Jakab Péter között dőlhet el, hogy ki legyen Orbán Viktor összellenzéki kihívója:

Jakab 28 százalékon,

Dobrev 27 százalékon áll.

A harmadik hely Karácsony Gergelyé, 24 százalékkal – róla az ellenzéki választók egy része valószínűleg azt gondolja, hogy jobban teszi, ha nem hagyja cserben a budapestieket, akiknek a bizalmát másfél éve még a főváros vezetéséhez kérte, és nem engedi át Budapestet a fideszes Fürjes Balázsnak, aki jó ideje csak az alkalomra vár.

A Závecz kutatásából kiderül, hogy a fenti három jelöltön kívül csak Fekete-Győr Andrásnak van kétszámjegyű (12%) támogatottsága, míg a két további jobboldali jelölt: Márki-Zay Péter és Pálinkás József támogatottsága nem éri el az 5 százalékot.

A felmérésből kiderül az is, hogy Jakab Pétert leginkább küzdőnek és emberközelinek tartják az ellenzéki választók, míg az egyik legalacsonyabb értéket a megfontoltsága, kiszámíthatósága kapta.

Dobrev Klára esetében a tájékozottsága, felkészültsége, illetve erős egyénisége a vezető tulajdonságai. Karácsony Gergelyhez képest jobb átlaggal bír abban a tekintetben, hogy le tudja győzni Orbán Viktort, viszont elszántságban Jakab jobban szerepel Karácsonynál.

A Závecz Research kutatásához 2021. június 21-e és június 30-a között készült 1200 fős adatfelvételi minta. A közölt adatok mindig az ellenzéki pártok szavazóira, illetve az ún. aktív bizonytalanokra vonatkoznak, a Závecz Research–IDEA Intézet Előválasztási Elemzések nem térnek ki a kormányzópárt szavazótáborára.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek