Az NVB napokon belül dönt Orbánék kamunépszavazásáról — Karácsonyé még terítékre sem került

Orbán kérdéseit már a héten elfogadhatják, miközben a Karácsony Gergelyé szeptemberre csúszhat.

Pénteken délelőtt határoz a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a kormány egy hete, július 21- én benyújtott, gyermekvédelminek titulált országos népszavazási kezdeményezésének öt kérdéséről.

Ugyanaznap még hét további, korábban benyújtott kezdeményezés sorsáról is döntést hoz, ám ezek között nem találni Karácsony Gergely beadványait

– írja a Népszava.

A lap megkeresésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI) és az NVB azt közölte, a népszavazási törvény alapján részben eltérő eljárásrendet kell követni, ha a kérdéseket egy választópolgár nyújtotta be, ahhoz képest, amikor a kormány a kezdeményező.

Így Karácsony kérdéseit a választópolgárokra vonatkozó szabályok szerint bírálják el.

Ebben az esetben az NVI benyújtást követően öt napon belül formai vizsgálatnak veti alá a beadványt, ellenőrzik a kezdeményező személyes adatait, és megvizsgálják, hogy valós személyek írták-e alá támogatóként a benyújtott dokumentumot. Megnézik, hogy nincsenek-e már beadva azonos tartalmú kérdések, és hogy azok megfogalmazása nem ütközik-e alkotmányos alapelvekkel.

A NVB és az NVI válasz szerint a Karácsony által benyújtott kérdések vizsgálata hétfőn zárult le, így ezek a kérdések is az NVB elé kerülnek, csak nem tudni, mikor.

Karácsony és Orbán múlt héten szinte órára egyszerre adta be a népszavazási kérdéssort. Az elbírálás az NVB és NVI további indoklása szerint ugyanakkor azért is történik különböző időpontban, mert a formai vizsgálat miatt kicsúsztak a(z) – egyébként a bizottsági elnök által megadott – határidőből.

Így a pénteki ülés meghívójába már nem kerülhetett bele a főpolgármester kezdeményezése. Így, tekintve, hogy az NVB elnökének csak a benyújtástól számított 60 napon belül kell összehívnia a testületet, az is elképzelhető, hogy

míg Orbán kérdéseit már a héten jóváhagyják, Karácsony kérdéseinek sorsáról csak szeptemberben döntenek.

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor múlt szerdán jelentette be, hogy „Brüsszel LMBTQ-aktivistákat akar küldeni a magyar óvodákba és iskolákba”, emiatt a kormány úgy döntött, hogy öt kérdésben kezdeményez népszavazást a pedofilellenesnek nevezett valójában homofób törvényről.

A kérdések pedig:

  • Támogatja-e Ön, hogy a köznevelési intézményekben a szülő hozzájárulása nélkül sze*uális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket kezdeményezzenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára fejlődésüket befolyásoló sze*uális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Ezzel szinte egy időben Karácsony Gergely országos népszavazást kezdeményezett a kínai Fudan egyetemről, az autópályák privatizálásáról, illetve az általános és ingyenes antitest-szűrésről a 60 év felettiek körében.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek