Teljes káosz: Halvány gőze sincs a Médiahatóságnak, hogyan kéne alkalmazni a melegellenes törvényt

Mintha nem is az alkalmazás lenne a célja, hanem valami egész más.

Nagy a káosz a melegellenes törvény néven elhíresült jogszabály médiaszabályozással foglalkozó részei körül. Az illetékes szervek szabályosan lebénultak, a helyzet felbecsülhetetlen károkat okoz reklámügynökségeknek, szerkesztőségeknek, tévéknek, és öncenzúrához vezethet — írta hétfőn a Magyar Narancs.

A lap a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot (NMHH) is megkereste: ott jelenleg azt vizsgálják, hogy a 2014-ben ebben a témában kiadott ajánlást érinti-e a jogszabályváltozás.

„A Médiatanács a vizsgálat lezárultával megteszi a szükséges és indokolt lépéseket az ajánlás megváltozott jogszabályi környezettel való összhangjának biztosítása érdekében”

— írták.

Amíg viszont ez a döntés nincs meg, a műsorszolgáltatóknak maguknak kell kitalálni, melyik műsor milyen besorolást kapjon, hiszen erre jelenleg érvényes NMHH-ajánlás nem létezik.

A melegellenes törvény úgy lépett életbe, hogy a részletszabályok a hatályba lépéskor nem voltak ismertek — hívja fel a figyelmet a Népszava. Ebből következik, hogy a jogszabály célja valójában az öncenzúrára sarkalló üzenet.

 

Valódi Hírek