FRISS: Varga Judit lemondását követelik a lehallgatási botrány miatt

A Párbeszéd petíciót indított a miniszter lemondásáért.

Varga Judit igazságügyi miniszter lemondását követelő petíciót indított hétfőn a Párbeszéd Magyarország az egy héttel ezelőtt kirobbant kémbotrány miatt. A párt a Facebook-oldalán közzétett felhívásban úgy fogalmaz:

„Orbán és emberei egy hete terelnek az újságírókat, politikusokat, üzletembereket érintő lehallgatási ügyben, és akadályozzák a Nemzetbiztonsági bizottság munkáját. Ebből elég!

Követeljük, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter – aki naponta ötször adott engedélyt megfigyelésre, információgyűjtésre – halandzsa és terelés helyett adjon konkrét választ a Pegasus-sztori minden részletére, egyidejűleg adja be lemondását!”

Varga Judit az ügyben korábban azt nyilatkozta, hogy igazságügyi miniszterként neki semmilyen rálátása sincs, mivel ő a jogszabályok betartásáért felel.

Arra a kérdésre, hogy adott-e felhatalmazást, hogy lehallgassák a kémbotrányban érintett magyar állampolgárokat, a miniszter arról beszélt, hogy az igazságügyi minisztériumban az

“aláírások ki vannak szervezve Völner Pál államtitkár úrnak. Ő az, aki az engedélyeket megadja, vagy megtagadja”.

Illetve arról is beszélt, hogy a Pegasus kémfegyverekhez hasonló eszközökre, „minden országnak szüksége van”.

Ahogy arról mi is beszámoltunk a Pegasus kémbotrány július 18-án robbant ki, miután a Direkt36 oknyomozó portál – egy nemzetközi újságírói szervezethez eljutott információk alapján – megírta: az izraeli NSO cég Pegasus elnevezésű kémprogramjával itthon is lehallgathattak újságírókat, politikusokat és ügyvédeket.

A nemzetbiztonsági bizottság az ügyben hétfőre hívott össze ülést. A bizottság kormánypárti tagjai azonban nem voltak jelen, így a bizottság határozatképtelen volt. Emiatt nem fogadhattak el napirendet, Pintér Sándor belügyminiszternek pedig nem kellett válaszolnia a kémbotránnyal kapcsolatos kényelmetlen kérdésekre.

 

Valódi Hírek