Több tízezren vonultak utcára Budapesten a melegek egyenlő jogaiért (+fotók)

Megtartották sokak szerint Európa egyik legfontosabb Pride-ját.

Szombat délután fél háromkor a Madách térről indult el az idei 25. Budapest Pride Felvonulás a fővárosban. Az LMBTQ+ emberek jogaiért tüntetők a 24.hu tudósítása szerint délután öt óra körül értek célba a Tabánnál.

Útközben a Mi Hazánk Mozgalom ellentüntetői próbálták megzavarni a felvonulást, illetve éppen a párt tüntetése miatt kellett eltérő útvonalat választania a Pride-nak.

A 444.hu tudósítója szerint azonban a két tábor között nem hogy nagy, de egyáltalán nem került sor összetűzésre, az ellentüntetők ugyanis alig voltak 80-an, és ezúttal ők kerültek kordonok mögé.

A felvonuláson több ellenzéki politikus is felbukkant. Így a DK több aktivistája és ifjúsági szervezete mellett jelen volt a miniszterelnök-jelölt Dobrev Klára is.

A Momentum részéről ott volt Fekete-Győr András miniszterelnök-jelölt, illetve Cseh Katalin és Donáth Anna Európai parlamenti képviselők is, utóbbi egy „Mi is magyarok vagyunk” feliratú transparenst tartott.

A tömegben emellett ott volt az ismert baloldali aktivista, Gyulyás Márton és a szocialista Kunhalmi Ágnes is. Kormánypárti politikus azonban — a Gulyás Gergelyt ábrázoló transzparenseken kívül és ahogy az várható volt — nem volt jelen a felvonuláson.

A rendezvény házigazdája idén Lang Györgyi volt, de beszédet mondott még:

  • Hegedűs Máté (a Budapest Pride szervezője),
  • Vladimir Luxuria (az Európai Parlament első transznemű képviselője),
  • Hegedűs Emmett (transznemű fiatal),
  • Szél Bernadett (országgyűlési képviselő),
  • Vay Blanka (a Prizma Transznemű Közösség aktivistája)
  • és Karácsony Gergely (Budapest főpolgármestere) is.

Hegedűs Máté, a Pride-szervezője és aktivista elmondta, szerinte a mai egy történelmi pillanat, hiszen

több mint 30 ezren voltak jelent a felvonuláson.

„Hatalmas figyelem irányul most Magyarországra és a magyar LMBTQ-emberek helyzetére. Ami itt történik, megtörtént már sok helyen. A gyűlölet, félelem és kapzsiság vezérelte emberek nem csak Magyarországon fordulnak az LMBTQ-közösségek ellen”

– mondta Hegedűs, aki először tavaly, a transznemű állampolgárok boldogulását ellehetetlenítő törvény elfogadása idején jutott először eszébe, hogy elhagyja az országot. Az aktivista szerint azt szeretnék elérni, hogy világos legyen, az LMBTQ fiatalok nincsenek egyedül, és van hely a számukra a közösségben.

A hvg.hu tudósítása Vladimir Luxuria, az Európai Parlament első transznemű képviselője, második felszólalóként arról beszélt, hogy

a Budapest Pride Európa „legeleslegfontosabb Pride-ja”.

Luxuria Orbán Viktornak szóló üzenetében azt mondta:

„Nem akarjuk a heterosze*uális fiatalokat meleggé vagy transzneművé tenni, hanem azt akarjuk, hogy a gyermekek ne váljanak gyűlölettel teli felnőttekké”.

Míg Szél Bernadett beszéde fő üzenetként azt szerette volna átadni, amit az elmúlt évek során megtanult a politikában: a legnagyobb bátorság az, ha merünk önmagunk lenni. Ha bátran felvállaljuk azt, akik vagyunk.

Fotók a rendezvényről:

Fotó: 444.hu/Halász Júlia

Fotó: Kovács Betti/444.hu

Valódi Hírek