Megszólalt a DK agrárpolitikusa Orbánék legújabb magántőkealapjáról, amivel külföldön akarnak földeket venni

Közölte, kormányváltás után a fideszes Döbrögik helyett fiatal gazdálkodók és a helyben termelő gazdákat fogják támogatni.

Beszámoltunk róla, hogy a péntek éjszaka közzétett Magyar Közlönyben jelent meg az a rendelet, amely szerint Orbán Viktor arra utasította Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy szeptember végéig hozza létre a Termőföld Magántőkealapot,

amelynek az a célja, hogy a kelet-közép-európai régióban termőföldet vásároljanak,

“megteremtve ezáltal a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait”.

A rendelet szerint az alapkezelőt Szijjártó Péter „az Eximbank Zrt. szakmai támogatása mellett” választhatja ki, és ezen keresztül 400 millió euró (~143,8 milliárd forint) keretösszeggel alakulhat meg Termőföld Magántőkealap.

Ennek a pénznek a 70 százalékát,

azaz 280 millió eurót (~ 100 milliárd forintot) a magyar állam biztosítja a költségvetésből.

A DK agrárpolitikusa, Benedek Szilveszter ezzel kapcsolatos közleményében kedden azt írta, „a tőkealapot azok után hozták létre, hogy a Fidesz-kormány elherdálta Magyarország állami földkészletét”.

Benedek szerint a „Földet a gazdáknak program” valódi célja az volt, hogy a NER és a Fideszes klientúra értékes földekhez jusson, ezzel megerősítve gazdasági hatalmát és nem az, hogy minden gazda termőföldhöz jusson.

„A magyar vidék és a magyar föld kifosztása már Fazekas Sándor alatt elkezdődött, de úgy lászik ez nem elég Orbánéknak, hiszen most már más nemzetek területeire is szemet vetettek és a környező országok gazdáit is ki akarják semmizni.

A Demokratikus Koalíció a 2022 után regnáló kormányban

meg fogja teremteni az összhangot a gazdálkodók között. A fiatal gazdálkodók és a helyben termelő gazdák földhöz jutását fogjuk támogatni a zsíros földekkel rendelkező fideszes és álszent KDNP-s Döbrögik helyett.

Orbán Viktor pedig rója fel a kapufélfájára, hogy el ne felejtse: háromszor veri vissza a 12 évet rajta a DK”

– fogalmazott a DK szakpolitikusa.

Valódi Hírek