FRISS: Reagált a Szakszervezeti Szövetség Parragh László kötelező oltásos javaslatára

Azonnali érdekegyeztetést kezdeményeznek.

Beszámoltunk róla, hogy Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Portfoliónak adott interjújában beszélt arról, hogy egy olyan javaslat benyújtásán dolgoznak, amely szerint

bizonyos munkakörökben lehetővé tennék a vállalatoknak, hogy kötelezzék a koronavírus elleni oltást a munkavállalóiknak.

Az elnök elmondta, a javaslat elsősorban azokra a szakmákra vonatkozna, ahol a munkavállalók több emberrel érintkeznek. Így például rendészeti szervek alkalmazottaira, a közösségi közlekedésben dolgozókra, éttermi alkalmazottakra stb.

Parragh bejelentése után nem sokkal a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) bejelentette, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF), valamint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) azonnali érdekegyeztetés összehívását kezdeményezi.

A szövetség közleményében azt írta, az oltásokkal kapcsolatos esetleges törvényi szabályozással kapcsolatban sok a kérdés, amiket mindenképpen országos érdekegyeztetés szintjén kell tisztázni.

Kordás László, a MASZSZ elnöke a közleményben azt írta, egyetértenek azzal, hogy mindent meg kell tenni a gazdaság működésének fenntartásáért, megjegyezve, hogy szerencsére ezt nagyon sok munkavállaló is komolyan így gondolja, hiszen beadatta az oltást.

Az elnök ugyanakkor nem érti, hogy miért éppen Parragh László kezdeményezi a jogszabályt, amely szabad kezet adna a munkáltatóknak az oltások kötelezővé tételére. Ebből ugyanis Kordás szerint az is következik, hogy

aki nem hajlandó beoltatni magát a „főnök” utasítására, azt a jogszabályra hivatkozva egyszerűen ki lehessen rúgni a munkahelyéről.

Kordás azért sem érti a szabályozás felvetését, mert szerinte ezen a téren eddig nem is volt probléma, hiszen a helyi szakszervezetek segítségével szinte minden munkahelyen meg tudott egyezni a munkáltatói és a munkavállalói oldal az oltások beadatásáról.

A legtöbb helyen ezt plusz juttatásokkal oldották meg: aki vállalta az oltást, az például szabadnapot kapott, de egyéb megoldások is működnek. Kordás ezért felveti:

vajon nem éppen ezeket a pluszokat akarja-e az MKIK elnöke megspórolni a munkáltatóknak?

Márpedig úgy tűnik, ez lehet a cél – tette hozzá a MASZSZ elnöke, aki nem érti, a nem létező probléma, miért kell jogszabályt alkotni.

Kordás szerint ezért nagyon fontos meghatározni, hogy milyen szempontok alapján döntheti el a munkáltató, milyen munkakörökre lesz kötelező az esetleges jogszabály alkalmazása.

Az elnök úgy véli, mivel a szakszervezetek nem érzékeltek ezen a téren problémákat, egy esetleg mégis megszülető jogszabálynak mindenképpen a helyi kollektív megállapodásokat kell segítenie.

Valódi Hírek