Most derült ki: Kötelező oltást javasol a dolgozóknak Parragh László Iparkamarája

Már a héten egyeztetnek a munkaadókkal.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) egy olyan javaslat benyújtásán dolgozik, amely szerint

bizonyos munkakörökben lehetővé tennék a vállalatoknak, hogy kötelezzék a koronavírus elleni oltást a munkavállalóiknak.

A Portfolionak adott interjújában Parragh László, az Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy a javaslat elsősorban azokra a szakmákra vonatkozna, ahol a munkavállalók több emberrel érintkeznek.

Így például rendészeti szervek alkalmazottaira, a közösségi közlekedésben dolgozókra, éttermi alkalmazottakra stb.

A kormánynak tett javaslat emellett tartalmazná azt is, hogy amennyiben a munkavállaló nem él az oltás lehetőségével, akkor adott esetben áthelyezhető lenne egy olyan pozícióba, ahol nem veszélyezteti a kollégákat és az ügyfeleket.

A MKIK elnöke a javaslat szükségességét azzal magyarázta, hogy szabályozás nemcsak egészségügyi szempontból indokolt, hanem a gazdasági logika is ezt diktálja. Szerinte ugyanis a vállalatvezetők attól tartanak, hogy a járvány terjedése és helyi fertőzések miatt leáll a tevékenységük.

Parragh elmondta, a jelenség már korábban is tömegesen létezett:

a munkaadók eddig is elbocsáthatták azt, aki az elvárás ellenére sem oltatta be magát, így ha átmegy a javaslatuk, akkor a védőoltás elutasítása esetén jogszerű lenne a kirúgás.

Az elnök szerint a munkaadói oldallal ezen a héten indulnak az egyeztetések, és ha ezek lezajlanak, akkor már a héten elkészülhetnek a javaslattal. Hozzátette, az MKIK egy felméréssel is készül a munkavállalók számára a kötelező oltásról, arra ugyanakkor nem tért ki, hogy erre mikor kerülne sor.

Szerinte viszont az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkavállalók az ilyen esetekben felvették az oltást, és nem is tapasztalnak ilyen jellegű ellenállást a munkavállalói oldalról.

Orbán Viktor múlt héten a Kossuth Rádióban jelentette be , hogy az egészségügyi dolgozók számára kötelező lesz az oltás, a miniszterelnök ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy nem híve „a kényszerítésnek”.

(Portfolio nyomán)

Valódi Hírek